https://www.gerb.bg/bg

Иран и Саудитска Арабия против „военните престъпления срещу Палестина“

Снимка: EPA/ANDY RAIN

Иранският президент Ебрахим Раиси и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обсъдиха палестинско-израелския конфликт. Това е първия телефонен разговор между двамата лидери след сделката с посредничеството на Китай между Техеран и Рияд за възобновяване на връзките, съобщава „Ройтерс“.

Телефоният им разговор идва на фона на продължаващата израелска бомбена кампания срещу палестинците.

Раиси и саудитският престолонаследник обсъдиха „необходимостта да се сложи край на военните престъпления срещу Палестина“, съобщиха иранските държавни медии.

Принц Мохамед бин Салман от своя страна „потвърди, че кралството полага всички възможни усилия в комуникацията с всички международни и регионални страни, за да спре продължаващата ескалация“, каза саудитската държавна информационна агенция SPA. Принцът също така подчерта несъгласието на Саудитска Арабия със атаките срещу цивилни по какъвто и да е начин.

Саудитска Арабия и Иран се споразумяха да възобновят връзките си през март тази година съгласно сделка, договорена от Китай. Преди това враждата им бе застрашила стабилността и сигурността в Персийския залив и помогна за разпалването на конфликти в Близкия изток, от Йемен до Сирия.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ коментира разговора на Раиси с престолонаследника, като изтъкна, че Вашингтон, който твърдо подкрепя Израел в борбата му срещу „Хамас“ и е в „постоянен контакт със саудитските лидери„.

Служителят добави, че САЩ искат от своите партньори с канали или връзки с „Хамас“, ливанската „Хизбула“ или Иран „да накарат „Хамас“ да се откаже от своите атаки, да освободят заложниците, да държат „Хизбула“ настрана и да държат Иран настрана от битката“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg