https://www.gerb.bg/bg

Ирак иска извинение от Турция заради обстрел на летище в северната част на страната

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Ирак призоваТурция да се извини за обстрел край летището в Сулеймания в северната част на страната, като заяви, че турското правителство трябва да прекрати военните си действия на иракска територия, предадоха „Ройтерс“ и Асошиейтед прес.

Президентството в Ирак определи снощната експлозия край летище Сулеймания в Северен Ирак като „груба агресия срещу суверенитета на страната“ в тази зона.

Президентството посочи в изявление, че Анкара няма законови основания „да продължава своя подход на сплашване на цивилни под претекст, че враждебни на
Турция сили присъстват на иракска територия
“.

В района на летището в Сулеймани на 7 април бе извършена атака с дрон, съобщи Лаук Гафури, който отговаря за връзките с чуждестранни медии в регионалното правителство на Северен Ирак. Той уточни, че атаката не е нанесла щети и не е причинила отмяна на полети.

Операцията бе осъществена няколко дни, след като Турция затвори въздушното си пространство за полети от и до Сулеймания заради това, което определи като засилена активност в района на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни и в Северна Сирия.

Източник от турското министерство на отбраната заяви обаче пред „Ройтерс“, че въоръжените сили на Турция не са провеждали операция в Северен Ирак в петък.

Експлозията в района на летището бе потвърдена от представител на американските сили в Сирия, според когото е имало нападение срещу конвой, включващ и американски представители, но няма пострадали лица.

Според местни медии и Сирийския център за човешки права – базирана във Великобритания опозиционна група, която следи войната в Сирия, експлозията край летището в Сулеймания е била в резултат на турска атака с дрон срещу Мазлум Абди, лидер на Сирийските демократични сили (СДС).

Представители на СДС и на кюрдското регионално правителство в Северен Ирак заявиха обаче, че Абди не е бил в Сулеймания по това време и не той е бил мишена на атаката.

Лидерът на СДС осъди днес в публикация в Туитър „турската атака с дрон“, но не спомена дали смята, че той е бил мишената на нападението, посочва АП.

Според Рами Абдурахман, който ръководи Сирийския център за човешки права, Мазлум Абди не е бил мишената, но се е намирал в района на летището, където е имал среща с кюрдски представители.

Регионалното кюрдско правителство, което е базирано в Ербил и е контролирано от Кюрдската демократична партия, хвърли вината за инцидента върху местните власти в Сулеймания, която е крепост на политическия противник – Патриотичен съюз на Кюрдистан.

В публикацията в Туитър Мазлум Абди увери „братята в Сирия и в братска Турция“ в подкрепата на Патриотичния съюз на Кюрдистан. Той обеща, че сирийските кюрди ще продължат „принципните отношения с братята и съюзниците в Сулеймания и ще бъдат единни във връзка с тези нарушения“.

Турция смята оглавяваните от кюрдите сили в Сирия за терористи и заплаха за националната сигурност, докато САЩ виждат в Сирийските демократични сили съюзник, който помогна в прогонването на терористичната групировка „Ислямска държава“ от по-голямата част от Сирия, отбелязва „Ройтерс“.

През последните години Турция проведе няколко мащабни военни операции, включително с въздушни удари, в Северен Ирак и в Северна Сирия срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа, „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия (ПКК), припомнят агенциите

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предадоха на съд младеж, пребивал системно непълнолетната си приятелка

23-годишен младеж се изправя пред Темида. А.И. е привлечен...

Зеленски уволни ръководителя на държавната охрана

Украинският президент Володимир Зеленски освободи Сергей Руд от поста ръководител...

Служебният кабинет назначи 4 нови областни управители

Служебното правителството назначи четирима нови областни управители на областите...

Китай твърдо се противопоставя на инструментите на САЩ за контрол на износа

Китай твърдо се противопоставя на злоупотребата с инструменти за...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg