https://www.gerb.bg/bg

Мали за втори път отлага изборите

Снимка: iStock

Военнaта хунта в Мали отложи за неопределено време президентските избори, първоначално насрочени за февруари 2024 г., съобщава АП в понеделник, позовавайки се на правителствен говорител.

Преходното правителство отбелязва, че новите дати за президентските избори ще бъдат определени по-късно след обсъждане с Органа за управление на изборите (AIGE)„, каза говорителят на правителството Абдулайе Майга.

Според него изборите се отлагат „по технически причини“.

Агенцията отбелязва, че това е вторият път, когато временното правителство, което е на власт в Мали от 2020 г., отлага президентски избори.

Някои политици в Мали осъдиха решението, заявявайки, че то може да доведе до икономически санкции от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS). През юли 2022 г. организацията отмени наложените по-рано санкции на страната, след като властите обещаха да проведат президентски избори.

В Мали имаше два последователни военни преврата – през август 2020 г. и май 2021 г. Тогава преходното правителство обеща, че държавата ще се върне към цивилно управление през март 2024 г. Политическата криза съвпадна със сериозни проблеми със сигурността в страната, в северната част на която се активизираха въоръжени сепаратистки групи през 2012 г. В същото време имаше терористични атаки от радикални ислямисти.

По-рано през септември, военните лидери на Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха в събота пакт за взаимна отбрана.

Регионът Липтако-Гурма, където се срещат границите на Мали, Буркина Фасо и Нигер, бе опустошен от джихадизъм през последните години.

„Този съюз ще бъде комбинация от военни и икономически мерки между трите страни, каза пред журналисти министърът на отбраната на Мали Абдулайе Диоп. Нашият приоритет е борбата с тероризма в трите страни.

Джихадисткият бунт, който избухна в северната част на Мали през 2012 г., се разпространи в Нигер и Буркина Фасо през 2015 г.

И трите страни са претърпели преврати от 2020 г. насам, като най-скоро това се случи в Нигер, където през юли войниците свалиха президента Мохамед Базум.

Западноафриканският регионален блок ECOWAS заплаши с военна намеса в Нигер заради преврата.

Мали и Буркина Фасо бързо отговориха, като казаха, че всяка подобна операция ще се счита за „обявяване на война“ срещу тях.

Мали, в допълнение към битките с джихадистите, свързани с Ал Кайда и групировката „Ислямска държава“, стана свидетел на възобновяване на военните действия от предимно туарегски въоръжени групировки през последната седмица.

Ескалацията рискува да подложи на изпитание вече разтегнатата армия, както и твърденията на хунтата, че успешно е променила тежката ситуация със сигурността.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски повежда листата на ДПС за парламентарните избори в два района

ДПС регистрира листата си за изборите, като Делян Пеевски повежда...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

По-голямата част от военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg