https://www.gerb.bg/bg

Инспекторатът към ВСС разбрал за SS клуба от медиите

Снимка: (архив) БГНЕС

Липсват подадени сигнали пред Инспектората към Висшия съдебен съвет за оказвано влияние над магистрати във връзка с SS клуб и Мартин Нотариуса.

Това съобщават от ИВСС, като се подчертава, че въпреки това е намерен начин за извършване на проверка. Тя обаче е на базата на медийни публикации, откъдето Инспекторатът за първи път разбрал за съществуването на клуба, при това чак след убийството на Мартин Божанов.

Поради тази причина в началото на февруари ИВСС е изискал от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов информация относно имената на магистратите, притежаващи членски карти за клуба и за периода, в който са го посещавали. До настоящия момент обаче единствено е получено писмо, с което уведомява, че искането на Инспектората е препратено по компетентност на Софийска градска прокуратура. ИВСС е изпратил напомнително писмо и до СГП, но все няма отговор оттам.

Наред с това, предвид появилите се в медиите твърдения, че СГП не е проверявана от ИВСС през този му мандат, с решение от заседание на Инспектората, проведено на 7 март, е изменена и допълнена годишната програма на ИВСС за 2024 г., като е предвидено извършване на комплексна планова проверка Софийска градска прокуратура.

С цел коректност и обективност на информацията, изнесена в медиите, от Инспектората подчертават, че с две заповеди от януари 2017 г. на главния инспектор на ИВСС е наредено извършване на проверка на общо 61 наказателни дела от общ характер, разглеждани в Софийски градски съд (СГС) по внесени от СГП обвинителни актове към 07.10.2016 г. и такива, образувани и приключени в СГС, по които е налице забавяне при изготвяне на мотивите. При проверките на наказателните дела, образувани в СГС, на практика е извършена проверка и на досъдебните производства по тях и са отправени конкретни препоръки към СГП. Актовете за резултатите от проверките са публикувани на сайта на Инспектората, раздел „Актове от проверки“.

Същевременно, с оглед публикувани статии в три медии, касаещи групите за влияние в съдебната система – на Петьо Петров (Еврото) и Мартин Божанов, ИВСС се самосезира за извършване на проверки по реда на глава девета, раздел Iб от Закона за съдебната власт (ЗСВ) спрямо посочените в статиите съдии и прокурори. Преписките са образувани и са разпределени на инспектори чрез системата за случайно разпределение, при спазване на принципа на случайния подбор. Предстои произнасяне по тях в законоустановените срокове.

Отново във връзка с медийните публикации по темата за групите на влияние в съдебната система, в които са посочени имена на магистрати, със Заповед от 05.03.2024 г. на главния инспектор е наредено извършване на анализ на данните от проверките по глава девета, раздел Іа от ЗСВ на подадените пред ИВСС ежегодни декларации за имущество и интереси, отнасящи се за 2016 г., 2017 г., 2018 г., 2019 г., 2020 г., 2021 г. и 2022 г. от посочените в статиите магистрати. Целта на анализа е била да се установи наличието или липсата на съществени разминавания по години между стойността на имуществото на проверените лица – магистрати и свързаните с тях лица по чл. 175б, ал. 4 от ЗСВ, както и размера на декларираните средства (включително по влогове и банкови сметки) и на всички доходи, за които е получена информация от Националната агенция за приходите (НАП), включително доходи от трудови правоотношения.

Извършен е анализ спрямо 14 магистрати, като само за един от тях е открито разминаване между стойността на имуществото му и на свързано с него лице, и размера на декларираните получени средства. Предвид установеното, Инспекторатът е изпратил сигнал до НАП и Комисията за противодействие на корупцията за установяване на действителното имуществено състояние на магистрата. По отношение на този магистрат ще се извърши и допълнителна проверка по реда на чл. 175з, ал. 5 от ЗСВ. 

Припомняме, че Инспекторатът на ВСС от година и половина е с изтекъл мандат.

Припомняме, че преди около месец четиримата заместник-районни прокурори на София хвърлиха оставки пред ВСС. Те се оттеглиха от ръководните постове и се разграничоха от действията на районния прокурор Невена Зартова. По-късно през деня ръководителят на СРП Невена Зартова също подаде оставка. Тя се мотивира с желанието си да обезпечи нормалната работа на органа на съдебна власт.

По-рано през месец февруари пък и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди щателна проверка на Софийската районна прокуратура във връзка с разследването на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

САЩ подготвят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Радев увери Вишеградската група, че България е надежден енергиен партньор

България ще продължи да бъде надежден партньор в транзита...

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

Киев: Украйна ще получи първите си изтребители F-16 през юни-юли

Киев очаква да получи първите си изтребители F-16 от своите...

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Военноморската стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Търговците пропищяха от крадци

Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН

Ивайло Вълчев ще води листата на ИТН с кандидати...

Задържаха трима за побой във Врачанско

Задържаха трима мъже за побой в село Михайлово, съобщи Районна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg