Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Инфлацията през март спадна до 3% на годишна база

Снимка: iStock by Getty Images

Инфлацията през месец март е 0,2%. На годишна база тя е 3% спрямо месец март 2023 г. Инфлацията от началото на годината (март 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 1.0%, а средногодишната инфлация за периода април 2023 – март 2024 г. спрямо периода април 2022 – март 2023 г. е 6.5%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

НСИ отчита увеличение на цените в следните потребителски групи: развлечения и култура – 0.9%; съобщения – 0.9%; транспорт – 0.8%; разнообразни стоки и услуги – 0.6%; алкохолни напитки и тютюневи изделия – 0.6%; ресторанти и хотели – 0.5%; жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома – 0.5%; здравеопазване – 0.2%.

Спад има при цените на стоките и услугите в следните потребителски групи: облекло и обувки – намаление с 0.6%; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – намаление с 0.5%; хранителни продукти и безалкохолни напитки – намаление с 0.1%. Няма промяна при цените на услугите в група „Образование“.

През месеца са се увеличили цените на следните хранителни продукти: зеле – със 17.8%, пипер – с 12.6%, картофи – с 5.3%, зрял чесън – с 3.9%, сладолед – с 3.2%, зрял боб – с 2.4%, вина – с 2.1%, цитрусови и южни плодове – с 2.0%, плодови сокове – с 1.9%, чай – с 1.8%, маслини – с 1.8%, прясна и охладена риба – с 1.5%, сол – с 1.4%, месо от домашни птици – с 1.3%, свинско месо – с 1.1%, газирани напитки – с 1.1%, ракии – с 1.1%, какао – с 1.0%, шоколад – с 0.9%, ориз – с 0.7%, сушени зеленчукови подправки – с 0.7%, леща – с 0.5%, оцет – с 0.5%, нискомаслено прясно мляко – с 0.4%, кисели млека – с 0.3%, и други.

Снимка: НСИ

Намалели са цените на следните хранителни продукти: краставици – с 11.7%, листни зеленчуци – със 7.8%, зелен лук, чесън и праз – с 5.9%, домати – с 4.1%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 3.5%, захар – с 2.7%, зрял лук – с 2.7%, бира – с 2.5%, яйца – с 1.7%, брашно – с 1.6%, олио – с 1.5%, ябълки – с 1.5%, месо от едър рогат добитък – с 1.0%, мляно месо (кайма) – с 1.0%, малотрайни колбаси – с 0.7%, пълномаслено прясно мляко – с 0.7%, трайни колбаси – с 0.6%, кашкавал – с 0.6%, млечни масла – с 0.4%, маргарин – с 0.4%, кафе – с 0.4%, хляб – с 0.3%, гъби – с 0.3%, сирене – с 0.2%, минерална вода – с 0.2%, и други.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: международни полети – с 12.5%, цветарство – с 4.7%, курсове за водачи на ЛТС – с 3.1%, финансови услуги на банки – с 1.9%, продукти и препарати за почистване и поддържане на дома – с 1.6%, бойлери – с 1.4%, дизелово гориво – с 1.3%, пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната – с 1.2%, цигари – с 0.9%, бензин А95Н – с 0.9%, продукти за лична хигиена и козметични продукти – с 0.7%, автомобилен бензин А100Н – с 0.6%, мобилни телефонни услуги – с 0.6%, услуги по обществено хранене – с 0.6%, хладилници – с 0.4%, поддържане и ремонт на ЛТС – с 0.4%, и други.

При нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: централно газоснабдяване – с 12.8%, метан за ЛТС – с 8.4%, пелети – с 2.9%, дърва за отопление – с 1.6%, прахосмукачки – 1.1%, обувки – с 0.7%, климатични инсталации – с 0.7%, лаптопи – с 0.7%, облекло – с 0.6%, отоплителни уреди – с 0.6%, гуми за автомобили и велосипеди – с 0.5%, газообразни горива за битови нужди – с 0.4%, газ пропан-бутан за ЛТС – с 0.4%, въглища – с 0.3%, и други.

Снимка: НСИ

Регистрирано е увеличение на цените на лекарствените продукти с 0.2%. Лекарските и стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 0.9 и 0.2%.

Според хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ) месечната инфлация е 0.2%, а годишната инфлация за март 2024 г. спрямо март 2023 г. е 3.1%. Инфлацията от началото на годината (март 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 0.7%, а средногодишната инфлация за периода април 2023 – март 2024 г. спрямо периода април 2022 – март 2023 г. е 6.2%.

Според ХИПЦ през март 2024 г. цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи: транспорт – увеличение с 1.0%; съобщения – увеличение с 0.9%; алкохолни напитки и тютюневи изделия – увеличение с 0.6%; разнообразни стоки и услуги – увеличение с 0.6%; развлечения и култура – увеличение с 0.4%; ресторанти и хотели – увеличение с 0.4%; здравеопазване – увеличение с 0.3%; жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома – увеличение с 0.2%.

Снимка: НСИ

НСИ отчита спад в цените на стоките и услугите в следните потребителски групи: облекло и обувки – намаление с 0.7%; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – намаление с 0.3%; хранителни продукти и безалкохолни напитки – намаление с 0.1%. Без промяна остават цените на услугите в група „Образование“.

Според индекса на цените за малката кошница през март 2024 г. е регистрирано намаление с 0.4% на месечна база и увеличение с 1.1% от началото на годината. Цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти – намаление с 0.5%; нехранителни стоки – намаление с 0.5%; услуги – цените остават на равнището от миналия месец.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

"Грийнпийс" - България алармира за опасен газов проект в...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

Русия видя страх от конкуренция зад енергийните санкции на САЩ

Съединените щати престанаха да крият истинското намерение за въвеждане...

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Северна Корея разкритикува Съединените щати за доставката на ракети...

Зоран Миланович: Добре, че е България, за да не сме на дъното в ЕС

Хърватия е на дъното в Европейския съюз. Под нас...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img