https://www.gerb.bg/bg

Индия затваря училища и офиси, за да ограничи смъртоносния вирус Нипа

Снимка: EPA/PIYAL ADHIKARY

Южният индийски щат Керала затвори някои училища, офиси и обществен транспорт в сряда в надпревара да спре разпространението на редкия и смъртоносен вирус Нипа, предава „Ройтерс“.

Един възрастен и едно дете, заразени с вируса, са настанени в болница и повече от 130 души са били тествани за вируса, разпространяван чрез контакт с телесни течности на заразени прилепи, прасета или хора, каза държавен здравен служител.

Ние се съсредоточаваме върху ранното проследяване на контактите на заразените хора и изолирането на всеки със симптоми„, каза министърът на здравеопазването на щата Вийна Джордж, която заяви пред репортери, че вирусът, открит в Керала, е бангладешкият вариант, който се разпространява от човек на човек с висока смъртност но в миналото е бил по-малко заразен.

Общественото движение е ограничено в части на щата, за да се ограничи медицинската криза„, каза тя.

Двама заразени души са починали от 30 август при четвъртото огнище на вируса в щата от 2018 г. насам, принуждавайки властите да обявят ограничителни зони в най-малко седем села в област Кожикоде.

Приети са строги правила за изолация, като медицинският персонал се поставя под карантина след контакт със заразените.

Първата жертва е дребен земеделец, който отглеждал банани и ядки в областното село Марутонкара, каза правителствен служител, който проследи движението на жертвата, за да засече всички хора, с които може да е общувал, и местата, посетени преди здравето му да се влоши.

Дъщерята и зетът на жертвата, и двамата заразени, са в изолатор, докато други членове на семейството и съседи се тестват.

Втората смърт е последвала контакт в болница с първата жертва, показа първоначалното разследване, но двамата не са свързани, добави служителят, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

Три федерални екипа, включително експерти от Националния институт по вирусология, пристигнаха в сряда, за да проведат още тестове и да изследват популацията на плодови прилепи от изолираните села.

Вирусът Нипа беше идентифициран за първи път през 1999 г. по време на огнище на заболяване сред свиневъди и други в близък контакт с животните в Малайзия и Сингапур.

Избухванията са спорадични и предишни инфекции в Южна Азия са настъпили, когато хората са пили сок от финикова палма, замърсен с екскременти на прилепи.

При първото огнище на Нипа в Керала 21 от 23-те заразени починаха, докато огнища през 2019 г. и 2021 г. отнеха още два живота.

Разследване на Ройтерс през май идентифицира части от Керала като сред местата, изложени на най-голям риск в световен мащаб за огнища на вируси от прилепи. Обширното обезлесяване и урбанизацията доведоха хората и дивата природа в близък контакт.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пиян шофьор без книжка блъсна патрулка край Крумовград

Почерпен водач без шофьорска книжка блъсна патрулка край Крумовград. Това...

18-годишен участник в Олимпийските игри почина при инцидент с гмуркане

Кайт сърфистът Джаксън Джеймс Райс, който тази година трябваше...

Около 1/3 от болниците у нас са частни

Около 1/3 от болниците у нас са частни -...

Нетаняху разпусна военния кабинет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военен кабинет, съобщава...

Три от петте международни подводни интернет кабели на Виетнам са повредени

Три от петте активни международни подводни интернет кабели на...

Южна Корея има проблеми с психологическата война срещу Севера

Високоговорителите, разположени от Южна Корея за водене на психологическа...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Празна цистерна горя след катастрофа в Пловдив

Катастрофа между камион и празна цистерна е блокирала движението...

Бойко Пенков става председател на Комисията по прозрачност

Министерският съвет прие Решение за промяна в състава на...

Горя локомотивът на влака Бургас – София

Пожар е избухнал в бързия влак Бургас - София,...

Депутат от ИТН удря първия звънец на 50-ия парламент?

Доц. д-р Силви Кирилов, депутат от ИТН, е на 73 години

Войната в Украйна е причинила отделянето на 175 млн. тона въглероден диоксид

Инвазията на Русия в Украйна пряко причини или проправи...

НАТО вдигна мерника на руските шпиони

Страните членки на НАТО са готови да предприемат по-строги...

Жена прати в болница приятеля си след скандал в Стара Загора

Жена нападна приятеля си след скандал в дома му в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg