https://www.gerb.bg/bg

ИБП: В МВР е кипял безсмислен труд, и в акция и без акция жертвите са все същите

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Филип Станчев

На 7 юли 2022 г. след тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ държавата обяви „война“ на рецидивистите по пътищата на България. Основно войната се състоеше в увеличаване на проверките за употреба на алкохол и наркотици. Всеки ден по медиите ни се внушаваше колко много шофьори употребяват наркотици и алкохол. Стигна се до там, че представители на МВР съобщиха гръмко, че всеки трети шофьор употребява наркотици. Това се казва в становище на Института за пътна безопасност (ИПБ) във връзка с обявената от вътрешния министър в кабинета „Петков“ Бойко Рашков безсрочна ударна акция срещу дрогирани водачи, след като Георги Семерджиев уби две пешеходки на 5 юли.

От организацията посочват, че за 48 дни от началото на акцията до сега били констатирани 1023 случая с наркотици или средно по 21,3 случая на ден. За този период проверените водачи били повече от 42 000, което оето прави средно на ден 875 проверени МПС. Според ИБП тези данни показват, че около 2% от всички проверени водачи са управлявали МПС след употреба на наркотични вещества, но предстои да се види при колко от тях кръвните проби ще покажат разминаване с данните от дрегерите.

От Института за пътна безопасност оценяват ползата от акцията, сравявайки данни от публични източници на МВР за загиналите в катастрофи през тази и предходните години.

През 2020 година загиналите при ПТП са били 463, като в 6 от произшествията със загинали е констатирано наличие на наркотици или алкохол, което прави 1,3% от всички случаи. През 2021 година загиналите при катастрофи са били 561, като в 5 от произшествията със загинали е установена употреба на наркотици или алкохол (в 0,9 % от всички случаи„.

Ако сравним месец август 2021 г. с месец август 2022 г. (това е месецът, през който са предприети най-много действия от страна на МВР) ще видим че загиналите са 53-ма през август 2021 и 54-ма през август 2022 г. Изводът от тази статистическа информация е, че в МВР е кипял безсмислен труд или е имитиран такъв. И в акция и без акция жертвите са все същите. Броят на заловените шофьори с наркотици е правопропорционален на броя извършени проверки. Ако МВР продължи с този подход ще са необходими около 30 години за да се въздейства на всички водачи да спрат да управляват МПС след употреба на наркотици„, се подчертава в становището.

От ИПБ заявяват, че за да се намали броят на жертвите на ПТП с 20% само за една година е нужно ново ниво на координация и комуникация между институциите, а държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) да спре да се държи като НПО, занимаваща се с информационни кампании, организиране на срещи, участие в масови мероприятия др. подобни.

Според организацията ДАБДП трябва да започне да управлява риска от ПТП като създаде:

– отворена информационна система, чрез която да осъществява мониторинг върху всички отговорни за БДП институции;

– методология за идентифициране и приоритизиране на риска от ПТП;

– законодателна инициатива за допускане на извънсистемния контрол;

– ново законодателство насочено към промяна на административно-наказателния процес, създаване на верига от отговорности между институциите и стандарти за управление;

– нова методология за контрол и регулиране на движението по пътищата. МВР незабавно да преразгледа протоколите за действие на полицията и да започне обучение на състава. Усилията да бъдат пренасочени към наркоразпространението и трафика на наркотици. Ограничаването на използването на цигари без бандерол беше постигнато именно така, а не след преследване на хората, които пушат такива цигари.

От Института за пътна безопасност настояват Агенция „Пътна инфраструктура“ незабавно да бъде преструктурирана и всички зависимости между служителите и строителните фирми да бъдат преустановени. Създаване на нови норми за проектиране, надзор и контрол е единственото решение за изграждане на безопасна пътна инфраструктура.

Искат също Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ незабавно да създаде нова организация на шофьорския изпит, като го направи прозрачен и честен и да включи изисквания, с които да се повиши качеството на обучение.

Експертите на Института за пътна безопасност дълбоко се съмняват, че държавните институции ще започнат да се реформират сами без силен обществен натиск и наличието на политическа воля. В момента ни управлява служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Напомняме му, че всички действия и бездействия водещи до увеличаване на пътнотранспортния травматизъм се превръщат в заплаха за националната ни сигурност и отговорността за това е негова и на правителството му„, изтъкват от ИПБ.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Лидер на турската мафия е задържан в Гърция

Рамазан Байгара, лидер на престъпна организация, издирван с червена...

Великобритания арестува четирима с кокаин на стойност 40 милиона паунда

Четирима мъже бяха арестувани, след като кокаин на стойност...

Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху

Израелците са готови да се бият и с голи...

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg