https://www.gerb.bg/bg

Харис: Русия да се отнася сериозно към дипломацията

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и лидерите на Латвия, Литва и Естония в петък и каза, че Русия трябва да покаже, че е отворена за дипломация, като същевременно предупреди Москва за тежки последици, ако нахлуе в Украйна, съобщават „Ройтерс“ и СиЕнЕн.

Трите балтийски държави официално се присъединиха към алианса на НАТО през 2004 г., първите бивши съветски републики, които направиха това. В петък техните лидери подчертаха пред Харис, че знаят от първа ръка заплахата, пред която е изправена Украйна. 

Но натрупването на руски войски и заплахата от инвазия не са само украински проблем, казаха те. Това е регионална заплаха за всяка страна, която има обща граница с Русия. Това, което се случва в Украйна, ще има незабавен осезаем ефект върху националната сигурност на собствените им страни.

Всички ние веднъж загубихме независимостта си заради Русия и не искаме това да се случи отново„, каза премиерът на Естония Кая Калас. „Разбираме какво е заложено тук.“

Харис каза, че признава уникалната позиция на балтийските държави. „Разпознавам заплахите в този момент, исторически и напред към нашите приятели, Латвия, Литва и Естония. Ние сме с вас„, каза тя. „Ние сме заедно, всички ние като съюзници в НАТО… атака срещу един е атака срещу всички.

Харис по време на първата си двустранна среща на Мюнхенската конференция по сигурността заяви в петък, „оставаме, разбира се, отворени и желаем дипломация, тъй като тя е свързана с диалога и дискусиите, които проведохме с Русия. Но също така сме ангажирани, ако Русия предприеме агресивни действия, да гарантираме, че това ще има тежки последици по отношение на икономическите санкции, които обсъждахме„, каза Харис в Мюнхен.

Харис приветства силата на НАТО конкретно по този въпрос. „В момента очевидно се занимаваме с безпокойството за случващото се в Украйна. Като член на НАТО, ние се чувстваме много силни и винаги ще бъдем отдадени на принципа за териториална цялост и суверенитет“, каза Харис.

Тук съм, за да гарантирам, че чрез нашите дискусии, които ще проведа с други наши съюзници, ще продължим да поддържаме тесни контакти с напредването на тези часове и дни. Разбираме, че това е динамичен момент във времето. Така че работата, която вършим ежедневно – а понякога и на почасова база, за да заздравим връзката – за проверка, по отношение на нашия стратегически императив, е изключително важна и това е една от причините да съм тук“, добави Харис.

Харис каза, че тя и американският президент Байдън „се чувстват силни“, че алиансът на НАТО е издръжлив. „Вярваме, че връзката само се засили и докато вървим напред, вярваме, че тя ще продължи да бъде една от най-критичните връзки, които имаме„, добави тя.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg