Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Хамас“ не може да освободи 40 израелски заложници, условие в преговорите за примирие

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Палестинската групировка „Хамас“ са заявила на преговарящите, че няма 40 израелски заложници, които може да освободи като част от временно споразумение за прекратяване на огъня с Израел. Това съобщава в сряда The Hill, като цитира свои източници.

Признанието повдига въпроси колко от останалите заложници, отвлечени на 7 октомври, са живи и кой ги държи. Израел твърди, че 133 заложници от повече от 240, отвлечени този ден – предимно израелци и лица с двойно гражданство – все още не са освободени. Най-малко 33-ма са мъртви.

Администрацията на американския президент Джо Байдън прокарва план, според който Израел и „Хамас“ се съгласяват на прекратяване огъня от шест до осем седмици. Това зависи и от освобождаването на заложници – по-възрастни мъже, цивилни и както мъже и жени израелски войници.

Съобщава се, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс е предложил „Хамас“ да се съгласи да освободи 40 заложници срещу това Израел да освободи палестински затворници от израелските затвори по време на първата фаза сделката с три етапа.

Припомняме, че пезидентът Байдън изрази нарастващо разочарование от израелския премиер Бенямин Нетаняху относно хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа.

Преговорите продължават в Кайро, като Египет и Катар служат като посредници с ръководството на Хамас, което се крие в Ивицата Газа.

Трима синове на лидера на Хамас Исмаил Хания бяха убити при израелска бомбардировка в лагера Шати в град Газа, съобщава Ал Джазира. В съобщението се казва, че няколко от децата им, внуците на Хания, също са били убити при удара.

Израелските военни не са коментирали съобщението.

Днес мюсюлманите по света празнуват края на свещения месец Рамазан и много семейства се събират заедно за празничните дни – Рамазан Байрам или Ейд ал-Фитр.

Хания каза пред Ал Джазира, че децата му са били на гости при роднини за Байрама в бежанския лагер Шати в северната част на Газа, когато са били нападнати.

Шефът на Хамас осъди това като бруталност действията на Израел, но подчерта, че палестинските лидери няма да отстъпят, ако семействата и домовете им бъдат нападнати.

Израел смята цялото ръководство на „Хамас“ за терористи и обвинява Хания и други лидери, че продължават да „дърпат конците на терористичната организация„.

Не е ясно обаче доколко Хания е знаел предварително за атаката срещу Израел на 7 октомври от базираните в Газа екстремисти. Планът за атака, изготвен от военния съвет на „Хамас“ в анклава, беше пазен толкова строго в тайна, че някои служители на групировката в чужбина изглеждаха шокирани от момента и мащаба му.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

Димитър Главчев предлага финансова помощ на Националния съвет на религиозните общности

Служебният премиер Димитър Главчев проведе днес среща с представители...

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и...

Четири часа спасяваха турист със счупен крак в Пирин

Пострадалият е в болница в добро състояние

Борисов е склонен на съвместно управление с ПП-ДБ, но доминирано от ГЕРБ

Бойко Борисов няма да преговаря лично с Кирил Петко,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img