https://www.gerb.bg/bg

Група за дигитални права с жалба срещу платените услуги на Facebook и Instagram

Снимка: (архив) iStock

Платената абонаментна услуга без реклами на холдинговата компания Meta Platforms, която притежава Facebook, Instagram, Threads, и WhatsApp, бе стартирана в Европа този месец. Днес обаче групата NOYB – Европейски център за цифрови права подаде жалба срещу компанията до австрийски регулатор. Жалбата гласи, че платената услуга се равнява на плащане на такса за гарантиране на поверителност.

Meta обяви услугата за Facebook и Instagram миналия месец. Според компанията този ход е в съответствие с правилата на ЕС, че потребителите трябва да имат избор дали техните данни могат да бъдат събирани и използвани за насочени реклами.

Услугата без реклами струва 9,99 евро месечно за интернет потребители и 12,99 евро за потребители на iOS и Android. Meta твърди, че моделът на абонамент е валидна форма на съгласие за услуга, финансирана от реклами, както и че е в съответствие с решението от юли на най-високия европейски съд. Така потребителите „могат да изберат“ безплатна услуга, поддържана от реклами.

Базираната във Виена NOYB (None Of Your Business), групата за цифрови права, основана от активиста за поверителност Макс Шремс, заяви, че не е съгласна с Meta относно „концепцията за съгласие“. „Законодателството на ЕС изисква съгласието да е истинска свободна воля на потребителя. Противно на този закон Meta начислява ако някой се осмели да упражни основното си право на защита на данните“, заяви адвокатът по защита на данните на NOYB Феликс Миколаш.

Австрийския орган за защита на данните, до който NOYB подаде жалбата също критикува практиката, но главно заради размера на таксата. „Не само цената е неприемлива, но и цифрите в индустрията показват, че само 3 процента от хората искат да бъдат проследявани – докато повече от 99 процента не упражняват избора си, когато са изправени пред „такса за поверителност“, казаха от групата. „Ако се размине на Meta, конкурентите скоро ще последват стъпките ѝ.“

Според Meta обаче „опцията хората да закупят абонамент без реклами балансира изискванията на европейските регулатори, като същевременно дава избор на потребителите и позволява на Meta да продължи да обслужва всички хора в ЕС, ЕИП и Швейцария.“ Говорител на Meta посочи, че ценообразуването е в съответствие с подобни предложения за абонамент в Европа.

Netflix таксува 7,99 евро за основен абонаментен план, YouTube Premium на Alphabet струва около 12 евро, а услугата Premium на Spotify е на цена от около 11 евро.

NOYB, която е подала стотици жалби срещу големи технологични компании, вариращи от Alphabet (компанията, която държи Google и Youtube) до Meta за нарушения на поверителността, призова австрийските органи за поверителност да стартират ускорен процес за спиране на Meta и също така да наложат глоба на компанията.

Жалбата вероятно ще бъде препратена до ирландския надзорен орган за защита на данните, който наблюдава Meta, тъй като европейското ѝ седалище е в Ирландия.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg