https://www.gerb.bg/bg

Гранична полиция се хвали, че е овладяла мигрантския натиск

Антон Златанов, снимка: БГНЕС

Миграционният натиск за периода от 1 януари – 15 февруари 2024 г. преобладаващо на българо-турската граница е 3023 опита за преминаване от нелегални мигранти. За сравнение за същия период на миналата година опитите са били 8 519.

Мигрантският натиск е овладян, докладва директорът на Гранична полиция Антон Златанов в годишния отчет пред медиите.

През 2023 г. миграционният поток е бил 50% по-висок на зелената граница, като това е изправило пред сериозно предизвикателство граничарите. Вече няма служители на Жандармерията по границите, похвалиха се от гранична полиция.

Друг проблем, пред който се сблъскали граничарите, е големият процент на недокомплект – над 700 вакантни длъжности, липса на автомобили с висока проходимост и липса на поддръжка на техническите средства и системите за наблюдение.

Златанов е доволен обаче, че вече няма свободни незаети места в Гранична полиция.

Той посочи, че основният мигрантски поток преминава през България в посока северномакедонската граница към Сърбия. Мигрантският натиск от Гърция е нищожен, като основният натиск на мигранти идва от българо-турската граница, посочи Антон Златанов. В периода 2017-2020 г. е имало сравнителен застой на мигрантския натиск. Есенните и зимни месеци остават ниски, като има сериозен спад на мигрантския натиск и има сериозен спад на задържаните в страната мигранти на годишна база, коментира Златанов.

Антон Златанов представи и основните цели на граничарите – да бъде извършен ефективен граничен контрол, да бъде пазена границата (зелена и синя граница) и да се противодействие успешно на нелегалната миграция и на останалата престъпност през държавната граница. Гранична полиция съдържа в себе си всички компоненти на МВР, а и не само – при граничарите се работи както от страна на униформен състав, на зелена граница, на речни кораби и катери, на морски кораби и катери, водолази, пилоти, водачи на служебни кучета. Гранична полиция е едно малко министерство в рамките на министерството, обясни Златанов по време на отчета за работата на граничарите през 2023 г.

Няма по-разнообразна и по-голяма структура в МВР от Гранична полиция. Гранична полиция се превърна водеща в обществения интерес„, отчете Златанов.

Той представи и международната дейност, която извършва Гранична полиция. Там граничарите също постигнали напредък. Гранична полиция има изключително тежка, но удовлетворителна 2023 г.

Позитивните новини през 2023 и 2024 г.: Предстои закупуването на 360 броя високо проходими автомобила, 52 броя микробуси, 30 броя специализирани автомобили за транспорт на служебни кучета, 4 броя специализирани арестантски автомобили, 3 броя специализирана техника за репатриране на повредена техника на Гранична полиция.

Златанов отчете и дейността на Гранична полиция на гранично-пропускателните пунктове през страната. Преминалите пътници през граничните пунктове: сухопътни граници – 72%, въздушна граница – 26% и морска и речна граница – 2%. Установените нарушения са основно свързани по трафик на мигранти. Спрени са и тонове канабис по границите.

Златанов се надява през 2024 г. да се вдигне целият летателен апарат на Гранична полиция във въздуха.

Златанов отчете още работата на Гранична полиция за проверката от Шенгенската оценителна комисия. Оценката е, че България е покрила всички изисквания на техническо и експертно ниво за присъединяване към Шенгенското пространство и отговаря на всички условия за пълно прилагане на Шенгенското законодателство. От 31 март българската държава ще започне да издава и шенгенски визи.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия (СНИМКИ)

Опустошителните наводнения продължават в южния бразилски щат Рио Гранде...

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg