https://www.gerb.bg/bg

Гешев разказа на още трима евродепутати как бори чуждото лоби у нас

Главният прокурор Иван Гешев обсъди на срещи с още трима евродепутати предизвикателствата пред върховенството на правото в България през втория ден от работното си посещение в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел, което се проведе във вторник и сряда.

Информация за визитата му беше разпространена от пресцентъра на прокуратурата. На 21 март той разказа на зам.-председателя на ЕП Райнер Вийланд, зам.-председателя на Комисията по правни въпроси Рафаеле Станканели, председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер и испанския евродепутат от българския произход Ева-Мария Попчева за борбата на подопечната му институция срещу зловредното руско влияние у нас и на Балканите

Вчера Гешев разговаря със Сергей Лагодински, евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП. Двамата обсъдиха начините, по които българската държавата и в частност – прокуратурата, пресичат опитите за прокарване на чужди интереси в страните от Европейския съюз, включително и в България. В тази връзка е обърнато внимание на работа на прокуратурата по разследване на неправомерно предоставяне на български паспорти на чужденци срещу инвестиции – т. нар. „златни паспорти“.

Според Сергей Лагодински е важно всеки магистрат свободно да упражнява своите правомощия по закон и да не се допуска неправомерен натиск при преследване на извършителите на престъпления, което е гаранция за утвърждаването на върховенството на закона.

От своя страна Иван Гешев го увери, че е решен да продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се гарантира работа в необходимите условия, при недопускане на намеса във вътрешното убеждение на отделните прокурори и следователи, което било сред водещите приоритети в мандата му на главен прокурор. Той сподели и примери от актуални наказателни производства, по които са събрани данни за опити на криминално проявени и обвиняеми лица да въздействат върху работата на магистрати.

Гешев коментира рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите и с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Главният прокурор вижда необходимост засилване на европейското присъствие у нас поради отстъпление от върховенството на правото в страната ни. По думите му това би имало ефект и на преграда пред опитите за прокарване на чужди интереси, включително и руски, които целят промяна на евроатлантическата ориентация на страната. Иван Гешев посочи, че страната от дълго време се намира в политическа и конституционна криза, което е довело до компрометиране на институциите и тяхната стабилност. Той заяви, че редица институции, включително от съдебната система, са с изтекли мандати или с непълни състави.

Най-съществен риск пред върховенството на правото в България главният прокурор съзира в опити за овладяване на съдебната власт чрез политически призиви за прокарване на реформа, която според него не е съобразена мнението на магистратите и с конституционната уредба. „В обществото се налага погрешна представа за съдебна реформа, която в крайна сметка води до допълнителна дестабилизация на съдебната система“, изтъкна Гешев.

Йерун Ленарс се заинтересува от последиците от закриването на спецправосъдието, а главният ни прокурор му отговори, че за съжаление са се потвърдили предупрежденията, които съдебната власт е излагала още при обсъжданията на законопроектите по закриване на специализираните съд и прокуратура. Гешев изтъкна, че нивата на престъпността се повишават, а разследванията срещу организираната престъпност намаляват. Като негативна последица от закриването на органите на специализираното правосъдие главният прокурор открои и прекратяването на специализацията в работата на магистратите. Според него това е довело до отстъпление от постигнатото от България като страна член на ЕС в сферата на правосъдието. „Въвеждането на специализирано правосъдие в България по подобие на други европейски държави бе ефективен метод за изграждането на орган с национална компетентност, с който се преодоляваха местни зависимости и произтичащите от това пречки пред ефективното преследване на организираната престъпност и корупцията“, заяви Гешев.

Той разказа и на Ленарс за мерките на прокуратурата срещу „златните паспорти“ за заобикаляне на наложените спрямо Русия и трети страни санкции. Иван Гешев подчерта, че на съответните институции са възложени проверки на издадените паспорти, като за резултатите са били уведомени президентът и министърът на правосъдието, за да бъдат предприети съответните действия по компетентност.

Главният прокурор разговаря и с Ришард Чарнецки от Групата на консерваторите и реформистите. В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с върховенството на правото в България, както и случаи, поставящи според Гешев под риск правовата държава и европейските ценности.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

Задържан стреля по полицаи в участък в Париж

Мъж стреля и рани двама полицаи във френската столица...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Ракета ATACMS удари петролна база в Луганск

Украинските власти и военни все още не са казали нищо

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg