https://www.gerb.bg/bg

Георги Ганев: Рафинерията може да работи и с неруски газ

Снимка: архив БГНЕС

Няма проблем рафинерията в Бургас да работи и с неруски петрол. Това е станало и в други години и няма технологична заплаха. Въпрос да пренастройка е. В това бе категоричен в студиото на Нова телевизия депутатът от „Демократична България“ Георги Ганев, който посочи, че рафинерията просто трябва да се пренастрои.

При всяко едно положение обаче цените ще са по-високи – въпросът е с колко?

Според него обаче към момента не може да има добре информиран отговор и посочи, че иска да види разчетите, които прогнозират бензин и дизел от 5-6 лева.

Според Ганев потребителите у нас страдат не само от цената на петрола, а и от сериозни неуредици в структурата на пазара на горива и особено от липсата на достатъчно конкуренция по линия на доставките.

Отдавна е повдигнат въпросът за складовете, за достъпа до складовете, за да има по-голяма конкуренция между търговците на горива, обясни депутатът и индиректно обвърза темата с работата на покойния вече шеф на митниците Ваньо Танов. Съмненията са че властите нарочно поддържат настоящото положение.

Въпросът е да се облекчи този режим и „Луклойл“ да бъде подложен на малко по-сериозна конкуренция. Дори да продължи да се покачва цената, това би било да е с по-малко отколкото, ако продължи това квазимонополно положение на пазара„, заяви Ганев.

Според него да се наложи по-голяма конкуренция е възможно чрез признаването на чужди данъчни складове.

Относно цената на газа, Ганев заяви, че азерският газ е договорен на много добра цена, но има интерес тази цена да се промени. Според Георги Ганев не вижда възможност газовият микс да поевтинее.

За диференцираното ДДС и регулираните цени, Ганев каза, че той подкрепя идеята за общо намаляване на ДДС ставката и припомни, че преди 15 години тя е била 18%. „Привърженик съм на идеята цялостната единна ставка на ДДС да се свали, доколкото позволява бюджетът„, коментира депутатът.

Според него не може да се очаква регулация на цените през ДДС. Това са различни механизми.

Освен това е добре да се видят ефектите от диференцираните ставки – за ресторантьорите и книжния пазар – за последните две години. „Хубаво е да правим това, след като знаем какво се случва. Дайте да видим какво е станало – подпомогнат ли е бизнесът, каквато беше целта на мярката, изсветлял ли е секторът и т.н“. Според Ганев не може да се очаква с намаляване на ДДС цените за крайния потребител да паднат. А и целта на правителството не трябва да е еднократно да паднат цените, а да се спре тенденцията към повишаване.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Синдикат плаши с протести заради саботаж на колективния трудов договор в здравеопазването

Работодателските организации системно отказват да участват в преговори за...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg