Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Габриел и Илиев препоръчват да бъдат спрени четирима спортисти от участие у нас

Снимка: (архив) Борис Иванов, Информационна агенция „Нюз 24“ / www.news24sofia.eu

Министерството на външните работи и Министерството на спорта излязоха с обща позиция във връзка с предстоящото провеждане на 9-11 март 2024 г. в България на предолимпийски европейски квалификационен турнир по таекуондо и заявеното участие в него на спортисти от Русия и Беларус, съобщават от МВнР.

От ведомствата посочват, че България осъжда военната агресия на Русия срещу Украйна, подпомагана от Беларус. МВнР и ММС са единодушни, че в настоящата геополитическа ситуация се използват всички възможни средства за политическа пропаганда и хибридна дезинформация, като спортът не прави изключение.

Правителството на България се ръководи и спазва последователно единния подход на Европейския съюз и неговите държави-членки спрямо Русия и Беларус след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Този подход се характеризира с ограничаване до минимум и/или прекратяване на сътрудничеството и контактите с Русия и Беларус на двустранно и многостранно равнище, както и с прилагане на ограничителни мерки спрямо тези две държави, поясняват двете министерства в общата си позиция.

Към настоящия момент в областта на спорта няма наложени ограничителни мерки на Европейския съюз спрямо Русия и Беларус. Международният олимпийски комитет (МОК) допуска участие в международни спортни състезания на руски и беларуски спортисти единствено в качество на „неутрални“ състезатели, които не могат да представляват своите държави, и при положение, че спортистите не заемат лични позиции в подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна.

МВнР и ММС е получена нота от Посолството на Украйна у нас. В нея се отправя призив четиримата състезатели от Беларус и Русия да не бъдат допуснати до участие в спортното събитие поради подкрепата на войната на Русия срещу Украйна.

МВнР и ММС уточняват, че решението за допускането или недопускането на атлетите е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време двете ведомства, препоръчват да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна спортисти.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

АКФ вижда чист лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Антикорупционният фонд" (АКФ) поставя в своя позиция позитивна оценка...

Лондон: И тази година няма да се състои марша на „Безсмъртния полк“

Отменен и парада за Деня на победата в пет региона

Борисов е склонен на съвместно управление с ПП-ДБ, но доминирано от ГЕРБ

Бойко Борисов няма да преговаря лично с Кирил Петко,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img