https://www.gerb.bg/bg

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

Снимка: Stock by Getty

Прагът на Русия за използване на тактически ядрени оръжия в действителност е много по-нисък, отколкото руските официални лица обявяват публично, пише Financial Times, позовавайки се на изтекли руски секретни документи.

Става въпрос за 29 секретни военни досиета, съставени между 2008 и 2014 г. Това са сценарии за военни щабни учения и презентации за офицери от флота, които обсъждат принципите на използване на ядрени оръжия.

Според сценария на ученията, в които е отработвано евентуално китайско нахлуване, Русия („Северната федерация“) може да отговори с тактически ядрен удар на втората вълна от настъплението на китайската армия (в легендата тя се нарича “ Юг“).

Презентацията пред офицерите от военноморските сили (ВМС) излага още критерии за потенциално използване на ядрени оръжия. Те включват вражески десант на руска територия, поражение на формирования, отговорни за защитата на границата, или предстояща вражеска атака с използване на конвенционални оръжия.

Слайдовете показват, че прагът може да бъде комбинация от фактори, когато загубите, понесени от руските войски, „необратимо водят до тяхната неспособност да спрат широкомащабната вражеска агресия“.

Други потенциални условия включват унищожаването на 20% от руските подводници с балистични ракети, 30% от подводниците с ядрени ракети, три или повече крайцера, три летища или едновременна атака срещу основни и резервни брегови командни центрове.

Според документите руската армия също ще може да използва тактически ядрени оръжия за широк спектър от цели, включително „възпиране на държавите от използване на агресия […] или ескалация на военни конфликти“, „спиране на агресия“, предотвратяване на загуби от руските сили на битки или територия и повишаване на ефективността на руския флот.

Според експерти тези документи все още са актуални за руската военна доктрина.

В същото време, според Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в Британския кралски институт за обединени изследвания (RUSI), материалите, получени от журналистите, имат за цел да подготвят руските части за ситуации, в които страната може да използва ядрено оръжие, а не да създават набор от правила за тяхното използване. Според него винаги ще е необходимо политическо решение за използване на ядрено оръжие.

Параграф 19 от ядрената доктрина на Русия от 2020 г. определя условията, при които руски президент би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или на използването на конвенционални оръжия срещу Русия, „когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията в СОС очаква или оставка, или уволнение заради Патриарха

ГЕРБ иска и извънредно заседание на градския парламент

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Областният управител на Монтана спря решението за зелена зона

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов спря решение на...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Москва: Украйна атакува три руски региона

Напрежение на фронтовата линия

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg