Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Евтиният газ плава към нас, но цената все още неясна (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив Юлия Лазарова, „Дневник“

Корекция на цената надолу, и то значимо. Това според уверенията на властимащите ще бъде бъдещото движение на цените на пазара на природен газ в България.

Доколкото стана ясно от думите на председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски, както и на Ивайло Мирчев от „Демократична България“ в последствие, все още нямало резервирани капацитети за разтоварване на въпросния газ, който чакаме от САЩ, но това щяло да бъде изправено в най-скоро време, уверява властта.

След като вече имаме реална доставка, ще има запазени слотове на терминалите, където да бъде разтоварен газа„, каза Гюров. И подчерта още – при газовите сделки нямало посредници.

Не е реалистично и да се мисли за сключване на нов договор с „Газпром“. „Към момента, виждате, няма как да има каквито и да е търговски разговори„, отговори на въпрос народният представител.

200 милиона са договорените количества, които следва да получим от Съединените щати. Към момента потреблението ни е 6-7 милиона кубически метра дневно, съобщи Гюров, т.е. този газ следва да ни е достатъчен за малко над месец. „Говорим за месеците юни, юли. За май има достатъчни количества„.

На свой ред Ивайло Мирчев пък потвърди – цените на газа след спирането на руските доставки не само нямало да нараснат, а напротив – ще се повишат значимо. „Умира една друга легенда на опозицията умира – че нямало да се справим без руски газ. Напротив, ще се справим и то на много по-ниска цена„, изрази увереност депутатът от „градската десница“. „Въпрос на преговори„, не влезе в подробности с колко би паднало „синьото гориво“ той, но изгледите били за корекция надолу с поне двуцифрено число.

Схема за милиони чрез посредници – фирма „МЕТ“, чийто бивш шеф в момента е директор на „Булгаргаз“ пък съзряха от най-голямата опозиционна партия ГЕРБ. Именно и затова внасят сигнал до ДАНС по въпроса, каза бившият енергиен министър и към момента депутат от партията на Борисов Делян Добрев.

Договорените количества американски газ щели да ни стигнат едва за около месец и то на неясни цени, критичен бе още енергийното острие на ГЕРБ. „От февруари настояваме да се закупи капацитет в Ревитуза (основното пристанище за втечнен газ в Гърция). Такъв обаче не е закупен и няма да бъде закупен. Капацитет там е закупен от любимия посредник на властта „МЕТ„, каза Добрев.

Милиони пък губели българските граждани, защото от въпросната фирма купували газ от държавния „Булгаргаз“ на цена около 80 евро, а продавал обратно за 102 евро. „Разбирате ли какво се случва. Посредника продава скъпо на държавата, а в последствие купува евтино„.

Сезираме МВР, ГДБОП и ДАНС. Все още не сме го направили, защото изчакваме решението на КЕВР за цените за май„, каза още народният представител.

Ако наистина договорените цени са значително по-евтини от досегашните, както твърдят от правителството, то следва да се обяви какви ангажименти са били поети от страна на България, за да бъдат такива ценовите нива, настояха и от ДПС.

Ако има някакви политически уговорки, някакви ангажименти, които министър-председателят е поел, за да има по-евтин газ, то той трябва да излезе и да каже какви са тези ангажименти„, настоя Рамадан Аталай от движението.

Когато се вози стока с кораб, крайната цена се определя, когато стоката бъде разтоварена в крайната точка. В момента няма никаква яснота„, добави той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Литва също готова да помага на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст

Литовските власти обявиха готовността си да помогнат на Украйна...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Срутване затруднява движението по АМ Струма в посока София

Тежкотоварните автомобили в посока София се движат само в изпреварващата лента

Нотариуса бил Доверено лице в МВР и ГДБОП знае това от 2022 г.

Името на Мартин Божанов - Нотариуса, се появи в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img