https://www.gerb.bg/bg

ЕС: Русия ще си плати за провеждането на избори в окупираните части на Украйна

Снимка: (архив) EPA

Европейският съюз категорично осъжда незаконното провеждане на така наречените „избори“ на териториите на Украйна, които Русия временно окупира. В това число Автономна република Крим и град Севастопол, както и в части от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област.

Това се посочва в изявление на върховния представител Жозеп Борел от името на ЕС, в това число и на България, относно руските президентски избори. Становището е публикувано на сайта на външното ни министерство.

С тези „избори“ Русия наруши международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, посочва Борел. Позовавайки се на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., ЕС призовава Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. Европейският съюз отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито провеждането на тези така наречени „избори“ на териториите на Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, става ясно от изявлението.

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се проведоха в силно ограничена среда, изострена и от незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна.

Руските власти продължиха да засилват системните вътрешни репресии чрез репресии срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на репресивно законодателство и политически мотивирани присъди затвор. Шокиращата смърт на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и системни репресии, подчертава върховният представител на ЕС.

Изборите се проведоха във все по-свиващо се политическо пространство, което доведе до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права и попречи на много кандидати да участват. Това лиши руските избиратели от реален избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. Европейският съюз ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии.

Европейският съюз съжалява за решението на руските власти да не поканят наблюдатели на ОССЕ/СДИПЧ на своите избори. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка на тези избори.

Европейският съюз заявява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война срещу Украйна и незабавно, напълно и безусловно да изтегли своите военни сили и оборудване от цялата територия на Украйна.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната в Перник

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната...

Задържаха трима за побой във Врачанско

Задържаха трима мъже за побой в село Михайлово, съобщи Районна...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Експлозии отекнаха в Рафах

Експлозии се чуват в източната част на град Рафах...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Застава ли Северна Македония до Сърбия, Русия и Китай?

Северна Македония очаква един сценарий, който е приближава до...

Севернокорейските оръжия в Украйна демонстрират слабостта на ООН

Появата на севернокорейски оръжия на фронта в Украйна ясно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg