https://www.gerb.bg/bg

Енергийният министър настоя пред ЕС за солидарност за справяне със скъпата енергия

Преодоляването на предизвикателствата, свързани с високите цени на енергията в Европа, е невъзможно без координиран подход на равнище ЕС и солидарност между отделните държави в съюза. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов на неформалното заседание на енергийните министри в гр. Амиен, Франция.

Дискусиите относно енергийните цени за потребителите заемат централно място по време на заседанието, организирано от френското председателство на Съвета на ЕС. Темите на разговорите са свързани и с енергийната ефективност и използването на водорода в европейската енергетика.

Според Николов ефективните мерки за справяне с проблема с високите енергийни цени изискват фокус както върху най-уязвимите потребители, така и върху поддържането на икономическа активност.

По негови думи трябва да се обмислят всички възможни механизми, които биха могли да допринесат за непрекъснатост на доставките на енергия на предвидими цени.

Българският министър открои ролята на диверсификацията на източниците и маршрутите като основен фактор за гарантиране сигурността на доставките. Освен това ключови са и засилването на пазарната интеграция и развитието на взаимовръзките със съседните държави.

Николов заяви, че България приветства предложението за признаване на ядрената енергия и природния газ като източници, отговарящи на изискванията за безвъглеродна енергетика.

Ние сме уверени, че ядрената енергия, заедно с възобновяемите енергийни източници, ще играе основна роля в бъдещата декарбонизирана енергийна система на ЕС и може да осигури стабилни доставки на енергия на предвидими и достъпни цени в дългосрочен план, подчерта той.

Министърът обърна внимание и върху необходимостта от подробно планиране на мерките за постигане на климатичните цели на ЕС като ключов фактор за запазване на социалното доверие в зеления преход и на конкурентоспособността на европейската икономика. Мерките трябва да осигурят достатъчна гъвкавост на държавите членки за прилагане на енергийните технологии и решения, които най-добре отговарят на техните нужди.

По негови думи огромно предизвикателство е да бъде създаден справедлив механизъм за компенсация в разнообразна икономическа зона от 27 държави членки и това изисква по-обширни допълнителни мерки и ресурси на европейско и национално равнище.

Енергийният министър посочи, че, когато се разглежда разпределението на средства между държавите членки, трябва да се вземе предвид брутният национален доход на глава от населението, делът на уязвимите домакинства, както и емисиите на домакинствата от изгарянето на горива.

Съглаасно приоритетите на ЕС относно енергийната ефективност България планира да постигне намаляване с 31.67% на крайното енергийно потребление до 2030 г. в сравнение с 2007 г., стана ясно още от думите му.

Николов посочи, че подобряването на енергийната ефективност е ключов стълб на политиката за неутралност на климата на ЕС. Освен че намалява общите разходи за енергия, повишаването на енергийната ефективност насърчава социалното и икономическото развитие, повишава енергийната сигурност, качеството на живот и заетостта, акцентира той.

Относно използването на водорода в контекста на европейските цели за декарбонизация Николов подчерта неговия потенциал като обещаващо решение както в енергетиката, така и в други основни сектори на икономиката. Използването на водорода е алтернатива за сектори, които са трудни за декарбонизиране, като например енергоемки индустрии или транспорт на дълги разстояния, който може да бъде само частично електрифициран, заяви министърът и допълни, че в момента почти 80% от водорода се произвежда чрез реформиране на природен газ и газификация на въглища.

По негови думи използването на водород, произведен от изкопаеми горива като алтернатива на самите изкопаеми горива, предлага много ограничени ползи за околната среда. Той посочи, че въпреки нарастващия технически и политически фокус върху водорода, той остава нова и все още незряла технология. За подпомагане на нейното търговско развитие са необходими значителни публични средства, подчерта енергийният министър. Според него използването на пълния потенциал на водорода ще зависи до голяма степен от участието на частния сектор, както и от координирани действия за публично-частни инвестиции за ускоряване развитието на този ресурс на всички нива.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки...

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония -...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на Германия за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Димитър Главчев се захваща с „Лукойл“

Агенция "Митници" и НАП ще извършват физическа инвентаризация на...

Блинкън притиснал Катар да изгони Хамас

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън казал на емира...

Хамас атакува района на граничен пункт между Газа и Израел

Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля...

Полицията и пропалестински демонстранти се сблъскаха в Калифорнийския университет (ВИДЕО)

Полицията премахна барикадите и започна да разглобява укрепения лагер...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg