https://www.gerb.bg/bg

Елена Поптодорова: НАТО и ние сме на прага на много тежка кибервойна

Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, снимка: архив БГНЕС

НАТО не ни размахва пръст, защото това не е в културата на Алианса. Това заяви пред News.bg Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България в САЩ, днес част от Атлантическия клуб в България за 18-годишнината от членството на България в НАТО и в последния месец засилващите се въпроси за тежестта на Алианса у нас.

Има спорове, но ето вижте пример ви давам веднага една Турция, която е далеч по-сложен казус на НАТО, отколкото България, но споровете и различията се решават по професионален и сериозен път. Очакванията на НАТО към нас са все още високи. Да, има тревоги за това какви влияния ще надделеят у нас, за да не бъде размито членството в НАТО, но членството ни в НАТО няма да бъде прекратено, убедена е Поптодорова. Тя се позова на данните от последните дни, които приятно са я изненадали, в които 60% от българите подкрепят членството на България в НАТО.

Това означава, че в каквато и реторика да вървим, каквито и пропагандни тези да се размахват публично, има един здрав разум, който знае къде е интересът на България„, доволна е Поптодорова.

Поптодорова посочи, че това, което очаква НАТО от нас е изграждане на национален военен капацитет – това, което не успяхме да свършим поради вътрешни препятствия, влияния.

Забавихме се страшно много с оптимизацията на армията„, призна тя.

Имаме пилоти, имаме инфраструктура, имаме самолети, но да чуем ние от президента Румен Радев да предлага да използваме втора ръка самолети, докато дойдат тези, които в момента се произвеждат за нас. Това е тежкият много остър проблем – не изградихме национален капацитет, не сме свързани, не сме съпоставими с натовските системи във въздуха особено и това е много тежка щета за отбраната на страната ни„, изтъкна Поптодорова.

Тя е оптимист, че ще изградим многонационалната батальонна бойна група, с помощ от съюзниците ни, в което нямало нищо лошо. 40 000 военнослужещи в НАТО вече са пристигнали в крайбрежните държави, в Балтика, Полша и Румъния. У нас също започват да пристигат вече обявените бойни групи. Колкото и да са пристрастни, колкото и да са демократични настроени някои политически и публични фигури, никой не може да каже, че България може да се опази сама, отбеляза Поптодорова.

За целите пред България в НАТО, според Елена Поптодорова, практическите цели трябва да бъдат изговорени. На първо място това е натовското въоръжение на армията. Много силно трябва да се вземат мерки за борба с киберпрестъпността и кибервойната. Ако и Русия не е успяла да превземе територията на Украйна, не мислете, че това ще е край на военните или вражеските ѝ действия там. Ние сме на прага на много тежка, много сериозна фаза на кибервойна, предупреди Поптодорова.

Всичките тези 18 години, за съжаление, са пропуснато време в практическото изграждане на българската отбрана и сигурност„, каза още Поптодорова, а трябва да се готвим и за още.

Ние сме част от едно семейство, а семейството е за това – в хубаво и в лошо време да стои заедно„, категорична бе Елена Поптодорова за евроатлантическото семейство.

Тя обясни, че равносметката от 18 години България в НАТО е много кратка – всички наши усилия се оказали не просто оправдани, не просто възнаградени, а абсолютно необходими. „Това не беше никак лесен процес, никак лесна битка от гледна точка от спечелване на общественото мнение, но 18 години по-късно дори и противници на НАТО, казват в разговор всъщност, че това е най-добрата мярка за сигурността ни„, акцентира Поптодорова.

През цялото това време се извърши една голяма промяна, но огромна роля за това изигра агресията на Путин, на Кремъл срещу Украйна – когато вече фактите влязоха напред, а не идеологията, посочи тя.

По думите ѝ най-сложният и труден процес е членството в НАТО да ни направи повече европейци, отколкото балканци. Придвижваме се, но бавничко и трудно именно, защото има много силни източни влияния от нас – няма да повтарям обичайната фраза за дезинформация, фалшиви новини, хибридната война, която се води от много години насам. Всичко това влияе на хората, които по различни причини не са проявили ясна представа как се е развивала българската история, особено отношенията с Русия, Съветския съюз и по-късно Руската Федерация. Това от моя гледна точка е твърде бавен процес, но вече по-категорично мога да ви кажа, че е необратим, коментира Поптодорова.

Тя посочи, че ако се погледне не социологията, а изходните пунктове на България, граничните пунктове на България с невъоръжено око ще се установи, че българите в активна и средна възраст – тези, които държат добро място и добри възможни професионални навици, отиват в западна посока, а не в източна. Колкото и ние да сме някакъв специален случай в нашите две семейства – ЕС и НАТО, процесът върви много по-нашенски трудно, мъчително, но необратимо, добави Поптодорова.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено за изборите на 9 юни

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено във връзка...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота,...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg