https://www.gerb.bg/bg

Джонсън: Украинците се борят героично

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Премиерът на Британия Борис Джонсън коментира, че украинците се „борят героично“ и с „голям успех“ на някои места. След разговор с украинския президент премиерът каза, че нещата „не вървят по желанията на президента Путин“, съобщава БиБиСи.

Но той каза, че трябва да се направи повече, за да се „променят тежките шансове, пред които е изправена Украйна“ от руската инвазия. „Необходими са по-строги санкции, включително ход за изключване на Русия от глобалната платежна система Swift„, каза той.

Малко след коментарите на Джонсън, Европейската комисия заедно със САЩ, Канада и Обединеното кралство обяви, че избрани руски банки ще бъдат премахнати от системата Swift.

Ирландия и Финландия са поредните страни, които обявиха, че затварят въздушното си пространство за руски самолети. Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Коуни призова други партньори от ЕС да направят същото и призова за „договаряне на нови широкообхватни санкции“ в неделя.

Говорейки по време на посещение в RAF Brize Norton в Оксфордшир, Борис Джонсън каза, че Обединеното кралство изпраща хуманитарни, военни и финансови доставки за Украйна.

Той добави, че 1000 войници са изпратени в региона, за да помогнат за притока на бежанци и каза, че правителството „разбира се ще помогне на хората, спазяващи за живота си“. „Нещата не вървят според желанията на президента Путин. Много далеч от това, украинците се бият героично, а на някои места и с голям успех“.

Джонсън каза, че се извършват някои „ужасни зверства“ и ще предстоят някои „много мрачни дни за Украйна“.

Той добави, че Европа трябва да се изправи пред „грозната реалност“, че предишните опити за дипломация с Путин са пълен фарс.

По време на разговор със Зеленски в събота вечерта Джонсън отдаде почит на „невероятния героизъм и храброст“ на украинския президент и неговия народ, каза Даунинг стрийт. Те изразиха загриженост за ролята, която Беларус играе в насилието и се съгласиха с необходимостта „международната общност да изолира Русия напълно дипломатически и финансово“.

Досега санкциите включват замразяване на активите на руския президент Владимир Путин и външния му министър Сергей Лавров, както и спиране на руския газопровод „Северен поток 2„.

Лиз Тръс обяви, че Министерството на външните работи подготвя списък руски олигарси, които ще бъдат обект на санкции през следващите месеци, като нови имена се добавят на всеки няколко седмици.

Външният министър каза пред Sunday Times: „Трябва да направим това силно болезнено за олигарсите, които подкрепят режима на Путин. Има над 100 руски милиардери. „Всичко е на масата по отношение на това към кого или какво сме насочени. Ние сме много ясни за това – ние сме напълно готови да направим каквото е необходимо.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кулеба настоя за Patriot и сваляне на руски самолети след удара в Харков

Предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна,...

„Хамас“ отрича за подновени преговори с Израел

Източник от палестинската групировка "Хамас", говорейки с Al Mayadeen,...

Хусите отлагат освобождаването на затворниците

Йеменските хуси са отложили освобождаването на около 100 затворници, принадлежащи...

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Израел смята, че заповедта на Международния съд (МС) за...

МЕУ, БИМ и БИС удостовериха съответствието на машините за вота

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология...

16 загинали при пожар в Индия

Пожар в увеселителен парк в Индия на 25 май

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

"Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бактерията на коклюша се сблъсква с имунизирани

Регистрирани са около 1300 заразени с коклюш

Канада настоя Израел да следва решението на съда на ООН за Рафах

Премиерът Джъстин Трюдо каза, че военните операции в Рафах...

Предадоха на съд мъж от Пловдив, опитал да убие брат си

Спорът между двамата възникнал заради пари

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

13 000 ще бъдат на изпит по английски език

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

"Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България...

Русия иска ревизия на границите на териториалните води в Балтийско море

Министерството на отбраната на Русия предложи преразглеждане на границите...

САЩ заподозряха Русия в изстрелване на космическо оръжие

Съединените щати твърдят, че миналата седмица Русия е изстреляла космическо...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg