https://www.gerb.bg/bg

„Дуел“ между Байдън и Тръмп на границата с Мексико

Снимка: EPA/ADAM DAVIS

На брега на една и съща река Рио Гранде, но на разстояние 300 мили един от друг, президентът Джо Байдън и претендентът от Републиканската партия Доналд Тръмп разгледаха границата между САЩ и Мексико и от дистанция се надпреварваха кой е виновен за счупената имиграционна система на страната и как да я поправят. Това коментира АП.

Имиграцията се превърна в централен въпрос в президентската кампания през 2024 г., която се очаква да бъде реванш между Байдън и Тръмп, и всеки от тях се опитва да използва проблемите по границата за собствена политическа изгода.

Маршрутите им бяха забележително сходни: те пристигнаха в Тексас в рамките на половин час един от друг. Всеки от тях избра оптимално място, от което да изложи своята гледна точка, получи брифинг за операциите и проблемите, разходи се покрай храсталаците край Рио Гранде и говори директно пред обществеността. Техните изказвания дори се припокриваха за малко във времето.

Но дотук приликите свършиха.

Байдън се опита да подчертае необходимостта от двупартийния законопроект за сигурността на границите, който беше провален от републиканците по нареждане на Тръмп, и поиска от републиканския лидер да се присъедини към него в подкрепа на усилията на Конгреса за повече финансиране и по-строги ограничения.

Ето какво бих казал на г-н Тръмп„, каза Байдън.

Вместо да се занимавате с политика по този въпрос, присъединете се към мен или аз ще се присъединя към вас, за да кажете на Конгреса да приеме този законопроект. Вие знаете и аз знам, че това е най-строгият, най-ефикасният и най-ефективният законопроект за гранична сигурност, който тази страна някога е виждала.“

Байдън отиде в град Браунсвил в долината Рио Гранде, който в продължение на девет години беше най-натовареният коридор за нелегално преминаване на границата. През последните месеци броят им е намалял, което официалните лица отдават отчасти на Мексико, което е засилило собствената си гранична сигурност. Посещението беше знак за това как администрацията на Байдън гледа на миграцията: като на регионален и глобален проблем, а не само на този на САЩ.

Президентът се разходи по река Рио Гранде и получи дълъг брифинг от служители по вътрешна сигурност, които говориха откровено за това, от което се нуждаят, за да вършат работата си ефективно – накратко, повече пари за наемане на повече служители по границата и за използване в целия процес на предоставяне на убежище, за да се изчисти огромното количество натрупани документи.

Искам американският народ да знае какво се опитваме да направим„, каза Байдън.

Не можем да си позволим да не направим това.“

Тръмп просто обвини Байдън.

Той пътува до Ийгъл Пас, на около 325 мили северозападно от Браунсвил, в коридора, в който в момента се наблюдават най-голям брой пресичания от мигранти.

Срещна се с републиканския губернатор Грег Абът и с войници от Националната гвардия на Тексас, които са завзели местен парк и са поставили ограда от бръснеща тел на брега на реката, за да попречат на мигрантите да преминат нелегално.

Паркът се е превърнал в републикански символ на противопоставяне на федералното правителство.

Това е като война„, каза Тръмп.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кулеба настоя за Patriot и сваляне на руски самолети след удара в Харков

Предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна,...

„Хамас“ отрича за подновени преговори с Израел

Източник от палестинската групировка "Хамас", говорейки с Al Mayadeen,...

Хусите отлагат освобождаването на затворниците

Йеменските хуси са отложили освобождаването на около 100 затворници, принадлежащи...

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Израел смята, че заповедта на Международния съд (МС) за...

МЕУ, БИМ и БИС удостовериха съответствието на машините за вота

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология...

16 загинали при пожар в Индия

Пожар в увеселителен парк в Индия на 25 май

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

"Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Скандално в News24sofia.eu! Полицаят Драго Зарев тормози съседи в софийския квартал „Лев Толстой“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Жителите на столичния квартал "Лев Толстой" пропищяха от съсед, който чупи чистачки и огледала на правилно паркирали коли

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

Полша обмисля отварянето на граничен пункт с Беларус

Полша може да отвори отново един граничен пункт с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg