https://www.gerb.bg/bg

ДКК: Държавни дружества се ползват като пощенски кутии от партийни пресцентрове

Пълното срастване между партийни личности и държавните дружества в системата на Държавната консолидационна компания (ДКК) е довело до там, че днес тези структури се използват за партиен пиар в навечерието на предизборната кампания. Това уврежда имиджа на предприятия с дългогодишна история и може да навреди на договори, които се изпълняват в България и в чужбина, се посочва в позиция на ДКК.

Изявлението е по повод обвиненията за нередности, отправени от ВМЗ и Кинтекс, които според Държавната консолидационна компания съдържат манипулативна информация, изнасят търговска информация и обиди към трети лица, които от своя страна могат да заведат дела за репутационна вреда, за които държавата ще трябва да плаща.

Изразяваме силно притеснение, че публични позиции, изразени от председател на една от партиите в Република България, след това се мултиплицират от държавни дружества, с което те пряко се въвличат в предизборната кампания„, заявяват от ДКК.

От Държавната консолидационна компания посочват, че това дава отговор въпроса как и на какво основание са избирани ръководителите на тези постове и дали водеща е била експертизата им или само определена партийна принадлежност.

Също така, в част от тези дружества към този момент няма назначени служители за Връзки с обществеността и в този смисъл е възможно подобни информации да се подготвят от партиен пресцентър, като държавните дружества да се използват като пощеснка кутия, от която медиите да ги получават„, се казва още в позицията.

От ДКК допълват, че към този момент нямат информация на какво основание ВМЗ са превели за един ден аванс от 3 млн. лв. на строителни фирми, без да е проведен конкурс. Освен това нямат и разяснения по направените плащания от Кинтекс към офшорна компания в Дубай на стойност 800 хил. лв.

Общото между тези преводи е, че са извършени веднага след като предходния министър на икономиката е напуснал поста и при изключително съкратени срокове. Нещо повече – новият министър на икономиката бе разпоредил спиране на всички плащания до извършване на анализ в публичните предприятия, но това разпореждане не е било изпълнено. В резултат милиони левове са насочени към частни компании, без аргументация пред принципала в лицето на ДКК„, се отбелязва в позицията.

От ДКК изтъкват още, че са сериозно обезпокоени, че е възможно да се подготвя въвличане на държавните предприятия в предизборната кампания не само чрез медийна пропаганда, но и чрез финансиране на близки фирми до политически лица.

Към момента в „Кинтекс“ и ВМЗ са предприети кадрови промени като в момента, в който новите лица влязат в дружествата, ще направят пълен одит и ще предоставят наличната информация на обществеността, посочват от Държавната консолидационна компания.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържан стреля по полицаи в участък в Париж

Мъж стреля и рани двама полицаи във френската столица...

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

Батерия на е-тротинетка предизвика пожар в апартамент във Варна

Батерия на електрическа тротинетка предизвика пожар в апартамент във...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg