https://www.gerb.bg/bg

Диана Русинова: Очаквам скоро мярката с отнемането на автомобили да бъде отменена

Няма значение кой шофира – недопустимо е да седнеш да караш пил. Особено когато си някаква публична фигура – това е просто скандално„. Това коментира пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

По думите й за отказ от доброволно даване на кръвна проба има ефективна присъдаТова са производства, които минават доста бързо, посочи тя и обясни: 

Ако откажете, не само че ви взимат колата, не само че ще платите глобата, но ви грозят от 1 до 3 години – ако не откажете и все пак сте пили, но ако откажете – от 1 до 5 години затвор. Това са новите изменения в закона„. 

8 лаборатории ще се направят и доста по-бързо ще се случват кръвните тестове, каза Русинова в предаването „Преди всички“. 

Товарите на конфискуваните автомобили – всъщност се оказа, че законът не предвижда изобщо те да бъдат задържани. Въпрос е на по-внимателен прочит. И там се оказа, че по скоро няма драма„, добави тя.

Според нея законовите промени не увеличават предпоставките за корупция. Тези промени биха имали чисто превантивен характер, смята тя. 

Корупцията в МВР я има и няма да бъде изкоренена. Това, че има някакви промени, чрез които евентуално могат да ви отнемат автомобила, не е повод за притеснение. Съмнявам се всеки трети човек да има възможността да дава пари под масата и да корумпира полицаите. Вероятно ще има случаи на корупция, но те ще бъдат по скоро по-малко„.

За българина друга мярка няма да работи, освен да му вземат „най-милото, най-свидното“ – автомобила, коментира Русинова.

В обществото няма желание за промяна. Няма желание за промяна и у тези, които ни управляват. Под много голям натиск – успяха да променят, но колко години трябваше. Лично аз очаквам съвсем скоро тази мярка да бъде отменена, отново под натиска на болшинството. Просто на хората не им изнася да има такива мерки„.

Относно гонките Диана Русинова коментира:

Държавата изкуствено създава проблеми и прави така, че едно нещо, което е спорт и може да се практикува както от професионалисти, така и от любители, нито има къде да се практикува, нито има федерация, която да застава и да привлича младите хора към себе си„. 

Според нея новосъздадената Автомобилна федерация на България нито провежда безопасни състезания, нито се грижи за това по-голямата част от състезателите да искат да се състезават за нея:

Изгониха голяма част от младите таланти на България и те се състезават в момента под сръбски или македонски флаг„. 

По думите й има категоричен отказ от държавата да се създаде съоръжение, където тези хора да могат да се състезават и да си тестват автомобилите. 

Когато има силна държава и работеща федерация, те ще се опитат да приобщят тези хора и да ги накарат да спазват правилата, изказа мнение експертът. По думите й тогава трябва да има и по-строги санкции за нарушителите. 

Тя подчерта още, че трябва да се прави разлика между хулиганите на пътя и тези, които искат да си тестват хубавите коли и да се състезават. 

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Задържан стреля по полицаи в участък в Париж

Мъж стреля и рани двама полицаи във френската столица...

Търговците пропищяха от крадци

Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg