https://www.gerb.bg/bg

Девет кораба с повече от 150 000 тона храна напуснаха украинските пристанища

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Девет кораба с повече от 150 000 тона храна напуснаха украинските пристанища в сряда, след като получиха разрешение от Съвместния координационен център (СКЦ), съобщи „Интерфакс“.

На 11 октомври девет кораба напуснаха украинските пристанища, те транспортират общо 150 459 тона зърно и други селскостопански продукти като част от Черноморската зърнена инициатива„, се казва в изявлението.

Два кораба – Great Arsenal (27 499 тона пшеница) и Jasmin Queen (9,5 хиляди тона рапица) отплаваха за Турция, а сухотоварният кораб Agnes Victory (42 хиляди тона слънчогледово масло) – за Индия. Корабът „Лугано“ (27,1 хиляди тона царевица) отиде в Испания, „Симас“ (13,4 хиляди тона царевица) – в Ливан.

Освен това сухотоварният кораб KLC Erciyes ще достави 11,5 хиляди тона соя в Египет, корабът Lucky – 7560 тона царевица в Италия. Корабът Elif S превозва 6,2 хиляди тона рапичен шрот за Гърция, сухотоварният кораб Ege Bey – 5,7 хиляди тона слънчогледово семе за Франция.

От СКЦ уточниха, че „зърното, пристигнало на местоназначението, може да бъде обработено и след това транспортирано до други страни„.

Към 12 октомври общият тонаж на изнесеното зърно и друга селскостопанска продукция от три украински пристанища е 7 210 199 тона. Общо към момента е разрешено движение на 656 кораба – 331 за пристигане в украинските пристанища и 325 за напускане, “ – се отбелязва в съобщението.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна беше подписан документ за създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища – Черноморск, Одеса и Южни.

Зърното обаче доведе и до спорове кои държави трябва да го получат с приоритет – най-бедните в Африка или богати европейски държави. Също така наши земеделци протестираха срещу вноса на украинско зърно.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията в СОС очаква или оставка, или уволнение заради Патриарха

ГЕРБ иска и извънредно заседание на градския парламент

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg