https://www.gerb.bg/bg

Николай Денков не изключва смяна на министри, не се притеснява от вота на недоверие

Николай Денков, снимка: БГНЕС

На някои места (министерства – б.р.) се оказва, че трябва да се сменят министри. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в отговор на въпрос на граждани на фейсбук страницата на Министерския съвет. Отговорите на властта идват, след като правителството навърши четири месеца управление през октомври месец.

Той не се притеснява от вота на недоверие срещу правителството, а се тревожи от това дали ще се завърши цикълът по приемане на законите. ИТН, БСП и „Възраждане“ трябва да се замислят дали искат нови предсрочни парламентарни избори.

Какво искат в крайна сметка, запита ги Денков.

По думите му за работата на министрите в правителството е важно дали те изпълняват зададената програма.

Някои от министрите са по-активни, друг са по-съсредоточени в работата си. Истинската оценка на министрите е какво са свършили, а не колко често са се появявали пред камерата. Някои министри обаче трябвало да бъдат по-активни, настоя премиерът.

Партийните лидери обикалят страната и нахъсват избирателите си, но в момента няма основание за никой от министрите да се каже, че не се справят. Всички министри работят много усърдно и отговорно, увери Денков. Правителството се опитва да затвори и всички вратички за икономическо източване на министерствата.

Той посочи, че част от законодателните промени, като промени в Конституцията и регулаторите, е необходима подкрепата на ГЕРБ/СДС и ДПС. Денков би приел подкрепа и другите партии, но те са заели мястото си на опозиция. Правителството има ясна програма, тя се изпълнява с невероятни темпове по отношение на подготовката на законите, документите, които се представят в Народното събрание. За тези няколко месеца кабинетът е свършил работа, която е отлагана години наред, подчерта премиерът. Той се надява всички закони да бъдат приети до края на сесията през декември.

Денков подчерта, че всичко европейски и национални средства се харчат открито. Всички други твърдения и обвинения били политическа димка.

Войната в Израел

Той уточни, че най-важното е, че са изтеглени българските граждани от Израел, правителството има готовност за допълнителен полет, ако се налага. Ако войната в Израел продължи по-дълго, ще има отражение на цените на горивата през зимата в България, предупреди премиерът.

Няма да се преосмисля дерогацията на руски петрол, подчерта Денков. За момента правителството може да продължи по план за работа на „Лукойл“ с неруски петрол до октомври 2024 г., но ако трябва, в краен случай ще се промени решението на Народното събрание.

По думите му инфлацията се определя най-вече от международните цени на нефта и ако цената отново стигне до 96-100 долара на барел, ще има отражение. По отношение на храните е важно да подкрепяме българското производство, особено по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън, подчерта той.

Войната в Украйна

Денков посочи, че на Украйна се дават стари БТР-и. В момента България купува нови БТР-и, които са съвременни за начина на водене на бойни действия. Старите БТР-и не могат да се използват за бойни цели, подчерта той.

Какво свърши правителството за 4 месеца?

Правителството рестартирано почти всички сектори, като проблеми в енергетиката и преговорите със зърнопроизводителите. Има много проблеми, които са замитани под килима. Правителството няма да крие проблемите, а ще ги слага на масата и ще търси проблемите занапред, увери премиерът. Има и други по-лесни решения, като програмите за училища и детски градини, общежитията за студентите, но остават усилия, които са скрити за обществеността, каза Денков.

Той посочи, че и политиката на България за Шенген и Еврозоната също е била спряна.

Денков увери още, че правителството е показало бърза реакция за бедствията в Северозападна България и Южното Черноморие.

Бюджет 2024 и докъде стигна неговата подготовка

Правителството работи усилено по проектобюджета за догодина. Навсякъде има искания за повече пари, но няма как в един бюджет да бъдат удовлетворени всички искания. За кабинета не е най-добрият вариант сега парламентът да излезе в предизборна ваканция, защото сега трябвало да бъдат одобрени данъчните закони. Първо трябва да бъдат приети данъчните закони след изборите и веднага след това ще бъде внесен Бюджет 2024, увери Денков.

Руските шпиони под расо

Денков не иска България да има проблеми с религиозни институции. Най-доброто, което България е могла да направи с руските шпиони, е те да получат забрана да влизат в България и да бъдат експулсирани, добави той.

Въглищните централи и тяхната съдба

Денков обясни, че разделя хората, които организират протестите на миньорите, като голяма част от организаторите имат политически амбиция. Миньорите и енергетиците са лъгани години наред, че всичко ще продължи както досега, но не може всичко да продължава както досега, защото технологиите са напреднали. България закъснява с тях, има много бързи технологии за електроенергия. Неслучайно Китай е големият производител на фотоволтаици, коментира премиерът. Ако някой си представя, че всичко ще продължи както досега години наред, не може да осъзнае какво се случва. Промените във въглищните централи ще се случат и това ще помогне на самите миньори да се интегрират на пазара на труда, сигурен е Денков.

„Повече няма накъде да се направят отстъпки за миньорите“, категоричен бе премиерът и призова за разум в дискусията с миньорите и енергетиците.

Според него, докато се търсят политически ползи, както е с вота на недоверие срещу правителството, всеки ще гледа да вдигне напрежението и да плаши хората. Именно това правили от парламентарната група на „Възраждане“, по думите му. Споразумението на властта с миньорите е добро за всички, но все още има хора, които са заблудени с политически амбиции. Никой няма ползи в момента от запушената магистрала, от нагнетяване на напрежението. Всичко това пречи да се вкара разум в цялото обсъждане, коментира Денков.

Според него новите чисти източници на енергия, когато започнат да работят, техният ток е значително по-евтин. Въглищните централи ще се състезават с ядрената енергетика, но също така и с по-евтината енергия от ВЕИ-та. Тук има чисто икономически параметри, които ще променят ролята на въглищните централи, каза Денков и добави, че там, където може да се генерира по-евтин ток, ще се ползва такъв. Ще има нужда от повече енергия през следващите години, но начинът, по който ще се произвежда и разпределя енергията, ще става по-различен, добави министър-председателят.

За преминаването на потребителите на свободния пазар на електроенергия

Денков увери, че има механизми, които са предвидени, за да не позволят повишаване цената на тока. Иначе поскъпването нямало да бъде повече с 1-2%, ако има такова. Никой няма да си позволи съществено поскъпване на тока, увери премиерът.

За ръста на заплатите на служителите на Националния статистически институт (НСИ)

Денков разбира притеснението на хората, но уточни, че техните заплати са били увеличавани с по 10% в периода на пандемията. Трябва да бъдат балансирани всички администрации с бюджета на правителството, уточни той.

Ще бъде ли прекратено отдаването на пътища на инхаус процедури?

Работи се по строителството на пътищата, но не така интензивно, увери Денков. Причините, че не се работи интензивно е, че има строителство, което няма съответните книжа. Другият проблем е, че когато се обявят големи поръчки, всичко се обжалва, за да се забавят срокове. Имат интерес тези фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността си, които да бъдат разпоредени покрай политически играчи. Има и средства за зимно почистване, строят се пътища, така че гражданите да не се притесняват, увери премиерът.

Той добави още, че има работа и по капиталовите разходи на държавата. Има едно такова изискване общините да бъдат подготвени, за да може, когато парите са налице, да представят конкретните проекти за развитие на пътищата, уточни Денков.

За зачестилите катастрофи на пешеходни пътеки със загинали хора

Денков отбеляза, че България има проблем с броя на тежките катастрофи и затова се търсят по-строги мерки. Отнемането на автомобили се случва и в другите държави, но се изискват и доста сериозни организационни усилия, обясни премиерът във връзка с отнемането на МПС-та след употреба на алкохол и наркотици. Трябва да вземем мери, иначе ще бъдем една от държавите, които е на първо място по загиналите по пътищата хора. Новото оборудване за взимане на кръвни проби за алкохол и наркотици ще е налично до няколко месеца, допълни Денков.

Борбата с COVID пандемията, нарастването на случаите на инфекцията и евентуалното връщане на маски

Денков не знае откъде са измислени твърденията, че се връщат отново маските на открито. Той призова всички да слушат, гледат и да четат това, което казват представителите на властта. В момента няма причина да се променят правилата за здравна безопасност. Случаите на коронавирус са такива, че се намираме в нулевата и най-ниската зона, която не налага взимането на допълните мерки, увери премиерът.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Грузинските управляващи решени тази седмица да приемат закона за чуждестранните агенти

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара...

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония -...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg