Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дървата за огрев: Грешни списъци, нелегален превоз, неясен добив

Няма недостиг на дървесина в населените места у нас, няма да има домакинства, които ще останат на студено тази зима. Това каза заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов пред Временна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 г.

Държавата е правила проверка по кризата и спекулата с дървата заради високите цени на горивата. Все пак равносметката сочи, че в някои населени места са осигурени по-малко от обещаните 10 кубика, но ще има допълнителна доставка.

На заседанието на Комисията присъстваха кметове на малки общини. Те поискаха информация за това колко кубика дърва се добиват по места. Бе отбелязано, че във всяка община има различни цени на дървесината, както и че над 50% от превозващите дърва за огрев нямат документи, което ги оставя в сивия сектор. За проблемите в сектора говориха кметът на община Карлово Богдан Богданов, Владка Кънева, община Пирдоп, кметът на Калофер Румен Стоянов и други.

Национално сдружение на общините свидетелстваха, че от 100 общини 15 могат да осигуряват със собствен ресурс нуждите на местните с дърва, останалите се осигуряват чрез поделенията на горските стопанства. Има обаче затруднения при добиването, отбелязаха от НСОРБ. Проблемите са свързани с това колко дървесина за огрев трябва да се добие от общинските гори, колко – от държавните гори. От Сдружението поискаха актуализиране на различните планове за добив, както и изграждане на по-добри пътища.

Временната комисия се съгласи да се извършат законодателни промени, свързани със снабдяването с дърва за огрев и сроковете за това.

Като проблем от Министерство на земеделието посочиха изготвянето на списъците за снабдяване с дърва за зимата. Те се правели от кметовете, но несправедливо, „тъй като в една къща могат да живеят няколко домакинства, в друга само едно и то да е презапасено“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от...

Румънец задигна алкохол за над 3700 лв. от магазин в Плевен

Задържаха румънец, откраднал алкохол за над 3780 лева от...

Българо-румънски екипи ще следят трафика по празниците в пограничните райони

Български и румънски пътни полицаи ще участват в съвместна контролна...

Бачийски: ПП-ДБ не може да е алтернатива, ако работи с ГЕРБ и ДПС

ПП възникна като формация, която трябваше да бъде алтернатива...

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

Великобритания разработва хиперзвукова крилата ракета

Страната се опитва да догони Китай, САЩ и Русия

НСО опровергава Денков – не е сваляла охраната му

Националната служба за охрана изпълнява стриктно вменените ѝ със...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img