Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Да не остане неразкрита кутия на Пандора, зове Радев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Службите трябва да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора. Това заяви в Благоевград президентът Румен Радев по повод разкритията на Pandora Papers.

Според него възстановяването на стабилността минава през това българските граждани да научават от нашите служби, а не от чужбина за нарушаваните закони.

Радев подчерта, че в кампанията за предстоящите избори водещи трябва да бъдат идеите, а не компроматите, така че всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е и за какво се бори.

Относно думите на Лозан Панов, че Радев е „фалшив герой“, президентът отвърна: Аз съм човек на дълга, а претенцията, че са герои, оставям на други.

Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, защото и те са български граждани„, коментира още държавният глава.

Относно въпроса с високите цени на тока той заяви, че това е световен и остър европейски проблем.

Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални – отиват над 300 евро за мегаватчас. Вижте цените в България – 187 евро. Заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент“, изтъкна Радев, но предупреди, че кризата ще продължава, тъй като е световна тенденция.

Той риторично запита какво са направили предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, вместо „с безхаберие да нокаутират системата и да я оплитат в схеми„.

Президентът поздрави служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките за подкрепа на българския бизнес.

По негови думи цените за бизнеса са били либерализирани, без да се подготвят малките и средни предприятия.

Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес„, припомни той и уточни, че служебният кабинет вече въвежда мерки в подкрепа именно на тези предприятия.

По думи на Радев над 265 000 от тях ще бъдат подкрепени с облекчения, свързани с цената на тока – с от 15 до 30 лв. на мегаватчас.

Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги, обясни той.

По отношение на намаляването на ДДС за храните президентът посочи, че според правителството то трябва да се запази до отшумяване на кризата.

В Благоевград президентът участва в откриването на нов завод за производство на ортези (медицински изделия, подкрепящи и предпазващи двигателната система в случаи на травма или заболяване). Инвестицията е от Германия на стойност над 10 млн. евро и разкрива около 300 нови работни места.

Той проведе и среща с Неврокопския митрополит Серафим, районния мюфтия Осман Кутрев и областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Общественици и представители на бизнеса и културата в Благоевград настояха за довършването на Транспортен коридор 8, който ще даде перспектива за по-добрата връзка на областта със съседните страни. Радев подкрепи тези искания и подчерта, че линиите на комуникация и свързаност трябва да бъдат развивани не само с изграждането на транспортни връзки, но и чрез подобряването на отношенията със съседните държави във всички аспекти. Той подчерта, че европейската перспектива на Република Северна Македония също е важна за развитието на района, защото това ще даде повече възможности за сътрудничество и ще улесни комуникацията.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари

Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са...

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Главчев отменя решението за строеж на частна детска болница „Мама и аз“

Служебният премиер Димитър Главчев отмени приетото решението от 30...

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

13 души загинаха, а много други бяха ранени при...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img