https://www.gerb.bg/bg

Д-р Димитър Петров: Донорите за незаконните трансплантации са с фалшиви имена

Снимка: архив БГНЕС

Агенцията по трансплантации е проверила чуждите граждани, които са били донори при трансплантации на органи в болница „Лозенец“, и се е оказало, че голяма част от тях са записани с фалшими имена, съобщи пред БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Агенцията по трансплантации е пуснала чуждите граждани за проверка дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на МВнР. Пуска се запитване и Външно проверява, но те не се намесват пряко, само правят запитването във връзка с трансплантацията. Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, но той нищо не е предприел.“ – коментира заместник-.министърът.

Припомняме, че на 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини.“ – посочи Петрав.

Той подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Пациентските организации „Заедно с теб“ остро осъдиха незаконните трансплантации.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиниката по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрацията на новото ръководство на здравното заведение.

Съдът призна молбата за основателна и разпореди вписването на промените в ръководството на болница „Лозенец“ да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира, че с тези свои действия Спасов се опитва да остане в болницата.

Д-р Петров смята, че така бившият директор може да се опита да укрие доказателства.

Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни.“ – подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

По думите му, агенция „Медицински надзор“ е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров остро разкритикува действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Той е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов заяви пред БГНЕС, че още с встъпването си в длъжност е наредил проверка на Агенцията по вписванията и успоредно с голямата проверка сега ще се направи конкретна проверка по случая с болница „Лозенец“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg