https://www.gerb.bg/bg

Черна гора избра ново правителство

Снимка: iStock

След седмици на преговори парламентът на Черна гора избра ново правителство – коалиция от проевропейски и просръбски партии, които се очаква да ръководят малката балканска държава в процеса на кандидатурата й за присъединяване към Европейския съюз, предава „Ройтерс“.

Новото правителство, ръководено от икономиста Милойко Спаич от движението „Европа сега“, ще има 18 министерства и петима вицепремиери. Той ще включва дясноцентристките проевропейски демократи, просръбската Социалистическа народна партия и пет партии на албанското малцинство.

„Нашите четири основни външнополитически приоритета са пълноправно членство… в ЕС, активно, надеждно членство в НАТО, подобряване на добрите отношения със съседите и укрепване на ролята на страната в международните организации,“ каза Спаич пред депутатите.

Той заяви, че икономическата политика ще има за цел подобряване на жизнения стандарт на населението на Черна гора и ще включва реформи, позволяващи повече фискални приходи, инвестиции, по-добър бизнес климат и съдебна система.

Правителството бе избрано в първите часове на вторник след дълъг дебат, продължили през нощта, като за него гласуваха 46 депутати в 81-местния парламент на страната с население от 620 хиляди души.

Просръбският и проруският алианс За по-добра Черна гора, ръководен от Андрия Мандич, се съгласи да подкрепи кабинета на Спаич в замяна на позицията на председател на парламента и четири министерски поста след промените в правителството, предварително насрочени за следващата година.

Според Световната банка икономиката на Черна гора, която едностранно прие еврото през 2002 г. като своя де факто валута и разчита главно на приходите от своя адриатически туризъм, се очаква да нарасне с 4,8% през 2023 г.

Черна гора се присъедини към НАТО през 2017 г., година след неуспешен опит за преврат, за който тогавашното правителство обвини руски агенти и сръбски националисти.

Русия отхвърли обвинението като „абсурдно“, а правителството на съседна Сърбия отрече да е замесено.

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година Черна гора, за разлика от Сърбия, се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, изпрати помощ на Украйна и изгони редица руски дипломати. Кремъл постави Черна гора в списъка си с неприятелски държави.

Днес в черногорската столица Подгорица трябва да пристигне председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като част от балканската й обиколка.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Явор Божанков: Децата са помислили оръжието за играчка (ВИДЕО)

По-рано днес излязоха информации, че дете е простреляло друго дете с боен пистолет на частно парти в Арбанаси

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg