https://www.gerb.bg/bg

Бунтовниците в Мианмар се стремят да завземат района около границата с Индия

Снимка: (архив) EPA/STRINGER

Бойци срещу военното правителство на Мианмар в щата Чин се стремят да установят контрол над част от района на страната, граничащ с Индия, след като успяха да превземат два военни поста на отдалечената планинска граница. Това заяви заместник-председателят на бунтовническата група Национален фронт Чин (CNF) Суи Хар, съобщава „Ройтерс“.

Бунтовници се сблъскаха с армията на Мианмар в понеделник, за да превземат два лагера, граничещи с индийския щат Мизорам, като част от разширяваща се офанзива срещу ръководената от хунтата администрация. Говорителите на хунтата в Мианмар и външното министерство на Индия не отговориха незабавно на исканията за коментар.

Военното ръководство на Мианмар е изправено пред най-голямото си изпитание, откакто пое властта с преврат през 2021 г. Няколко сили на етническите малцинства започнаха координирана офанзива в края на октомври, като превзеха някои градове и военни постове.

Бунтовниците наричат офанзивата „Операция 1027“ което е препратка към датата, на която е започнала. Първоначално навлизат в контролирани от хунтата райони на границата с Китай в щата Шан, където военните власти са загубили контрол над няколко града и над 100 военни поста. „Продължаваме нашите атаки в северен щат Шан“, каза Кяу Наинг, говорител на армията на Националния демократичен алианс на Мианмар, която е част от операцията.

Боеве също избухнаха на два нови фронта тази седмица, в западните щати Ракхайн и Чин, което накара хиляди души да избягат в индийския щат Мизорам.

Около 80 бунтовници извършиха атаки срещу два военни лагери в Чин вчера, като в крайна сметка поеха контрола над двата изхода след няколко часа битка, каза Суи Хар. След битката 43 мианмарски войници се предадоха на индийската полиция и в момента се укриват в Мизорам, каза служител на местната полиция Лалмалсаума Хнамте. „Независимо дали ще бъдат отблъснати или не, чакаме допълнителни инструкции от централното правителство“, обясни той пред „Ройтерс“.

Федералното министерство на вътрешните работи на Индия не отговори на искане за коментар.

Според Суи Хар бунтовниците в Чин сега се стремят да консолидират контрола си по границата между Индия и Мианмар, където армията на Мианмар има още два лагера. „Ще продължим напред“, каза той пред „Ройтерс“, „Нашата тактика е от селото към града към столицата“. Щатът Чин, който беше до голяма степен мирен от години, стана свидетел на ожесточени битки след преврата през 2021 г.

Бунтът в Чин беше подкрепен от местните жители в Мизорам, отчасти поради тесните етнически връзки. Десетки хиляди души от Мианмар потърсиха подслон в малкия индийски щат, включително прокудени щатски и федерални депутати.

Според жител на столицата на щата Ракхайн Ситуе и публикации по интернет са забелязани танкове по улиците на града след избухването на боевете в западния щат. Хунтата наложи полицейски час в Ситуе и на жителите беше наредено да не напускат домовете си след 21:00 часа, а на предприятията да затворят до 20:30 или да бъдат изправени пред съд.

Боеве се водят в целия щат Ракхайн, според двама жители и говорител на Араканската армия (AA) – друга група, бореща се за по-голяма автономия, която е превзела военни постове в градовете Ратхедаунг и Минбия. Жител на Ратхедаунг каза пред „Ройтерс“ днес, че районът е бил под артилерийски обстрел през нощта и че военни са влезли в града.

Назначеният от военните президент на страната миналата седмица заяви, че Мианмар е изложен на риск от разпадане поради неефективен отговор на бунта.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

Арестуваха мъж, заподозрян в убийството на чужденец в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Задържаха мъж, сочен за предполагаемия убиец на украински гражданин...

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg