https://www.gerb.bg/bg

Бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на ООН в Мали

Снимка: архив EPA

Етническите туарегски бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на ООН в Мали, съобщава „Ройтерс“. Преди мироопазващите сили да се изтеглят от базата си в Кидал в Северно Мали във вторник, те направиха скъпоструващ избор: те унищожиха част от оборудването там, за да избегнат попадането му в неподходящи ръце.

Малко след като последният конвой на ООН замина оттам, етническите туарегски бунтовници обявиха, че са превзели базата. В сряда местни жители товариха камиони с иззето оборудване стоки, включително гуми, кабели и столове. Управляващата военна хунта в Мали нареди през юни на десетилетната мисия на ООН, известна като MINUSMA, да напусне, тъй като отношенията на страната с бившите международни съюзници се влошиха.

MINUSMA ускори напускането си през последните седмици, тъй като северно Мали беше погълнато от боеве между бунтовниците и правителствените сили, които се борят за контрол над районите.

Кървави боеве избухнаха около поне две бази на ООН, а други две също са били разграбени, според два източника с пряка информация за изтеглянето. Според изявления на ООН над 10 мироопазващи служители са били ранени от взривни устройства, ударени от конвоите на ООН.

От мисията MINUSMA обявиха, че са били принудени да унищожат оборудване, включително превозни средства, боеприпаси и генератори, които нейните сили не са могли да евакуират, след като правителството наложи ограничения върху преместването им. Говорителят на мисията Фатумата Синкун Каба обясни пред „Ройтерс“, че оборудване за милиони долари е било загубено.

Властите не одобриха въздушна подкрепа за конвоите, пътуващи през някои от най-нестабилните терени в Западна Африка. Те наредиха спиране на вноса на някои горива и резервни части и в някои случаи застрашиха безопасността на изтеглящите се мироопазващи сили, според двама източника, пряко запознати с изтеглянето.

Правителството на Мали не отговори на искания за коментар по случая.

Анализатори по сигурността предупредиха, че малийската държава може да се разпадне напълно, което допълнително дестабилизира региона, където бунтовниците, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава, печелят позиции.

MINUSMA първоначално бе планирала да напусне Кидал в средата на ноември, обясниха източниците. Оборудването, което беше унищожено там и в две други северни бази, можеше да бъде премахнато от камиони на ООН по-рано, но хунтата на Мали блокира достъпа, твърдят от ООН.

От организацията съобщиха за „Ройтерс“, че четири самолета са спрени от полет поради липса на части, но не уточниха за какъв тип самолети става въпрос.

Десетки искания за внос на ООН са останали без отговор, съобщиха от Департамента за мирни операции на организацията и Департамента за оперативна подкрепа във вътрешно писмо до Съвета за сигурност на 14 октомври.

Тъй като маршрутите на юг са застрашени от ислямистки екстремисти, мисията е проучила възможността за излизане през Алжир на север или Мавритания на запад, се казва в писмото, като и двете се оказват „трудни за опериране“.

Двамата източника, които поискаха да останат анонимни, смятат, че хунтата на Мали се е опитала да забави отстъплението, за да си набави време да стигне до базите преди ООН да напусне.

Ситуацията бележи край на мисията на ООН в Мали. Тя беше разположена в страната след като северната ѝ част беше превзета от ислямистки бойци и бунтовници туареги при въстание през 2012 г. MINUSMA първоначално помогна да се възстанови известно спокойствие, но насилието продължи.

Хиляди цивилни са загинали и повече от 170 миротворци са били убити в битка, което прави МИНУСМА най-смъртоносната мисия на ООН.

Влошаващата се несигурност предизвика военни преврати през 2020 г. и 2021 г. След това пучистите изгониха френските войски, които помагаха в борбата с ислямистите. След това започнаха да работят с руския частен военен изпълнител Вагнер и нареди на MINUSMA да напусне.

Мисията трябва да се изтегли до 31 декември. Досега над 6000 от общо 14 000 служители са напуснали, каза говорителка на ООН.

Първият признак за проблеми дойде в началото на август, когато избухнаха битки между армията на Мали и бунтовниците туареги около лагера на ООН в Бер на север. Мисията напусна лагера на 13 август, два дни по-рано. Нейният конвой беше атакуван два пъти този ден, като бяха ранени четирима миротворци.

През октомври стрелба около базата им в Тесалит, близо до границата с Алжир, принуди миротворците да се скрият в бункери, разказа ООН. На 19 октомври изстрели удариха самолет на MINUSMA при кацане.

Трима анализатори по сигурността коментираха случая пред „Ройтерс“. Според тях бунтовниците туарег се борят за независимостта на регионът около Кидал, който наричат ​​“Азавад“. Поради това той е точка на несигурност, особено след напускането на ООН.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

По-голяма е нуждата от ясли, отколкото от детски градини в София

Общо за детски градини и ясли има повече около...

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

Младеж и девойка загинаха при катастрофа в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Катастрофа с две жертви е станала около 3:30 часа...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg