https://www.gerb.bg/bg

Благодатният огън пристигна у нас (ВИДЕО)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим точно в 14.54 ч. на Велика Събота. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III по начин, непроменен от 15-и век.

Кивиуклията – параклис в центъра на храма, в който се намира Гроба Господен, е центърът на церемонията.

Благодатният огън пристигна в България. Българската делегация кацна на летище София с правителствения самолет „Фалкон“ около 19.30 ч., съобщиха от пресцентъра на Старозагорската митрополия.

Водената от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан българска делегация, изпратена до Божи гроб в Йерусалим, беше посрещната от духовници от цялата страна, сред които викарният епископ на Софийска митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, секретарят на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим и други.

Носим благословение от храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Изпросихме мир и благодат за българския народ и целия православен свят. Предаваме и благословението на Негово Светейшество Йерусалимския патриарх Теофилос III. Благодаря на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за благословението, на посланика ни в Израел Румяна Бъчварова за организацията и съдействието, както и на придружаващия ни Емил Велинов – началник на отдел „Протокол“ на Св. Синод на БПЦ-БП„, каза владиката.

Снимка: БГНЕС

В делегацията бяха още началникът на кабинета му отец Димитър Димитров, епархийският съветник на Старозагорска митрополия Диян Димитров, отец Бранимир Георгиев, дякон д-р Деян Коруноски и протодякон Димитър Куманов.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, митрополит Киприан е подарил икона на Иисус Христос на Йерусалимския патриарх Теофилос III и на Адиб Джауад Джудех Ал Хюсейни – пазител на ключовете на църквата „Възкресение Христово“ и притежател на печата на Божи гроб в Йерусалим.

Свещеният огън идва у нас след 2-годишно прекъсване.Българската делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан пристигна по-рано днес в Йерусалим и първа взе от Благодатния огън.

На летището в София чакаха духовници от епархиите в страната, за да вземат частица от свещения огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Фнерът със свещения огън ще бъде изнесен от параклиса към 23:40 ч. и с литийно шествие ще бъде пренесен в катедралата „Св. Александър Невски“. Там се очаква празничното Пасхално богослужение, което ще се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пиян полицай се блъсна с колата си в билборд във Велико Търново

Задържаха полицейски служител за срок до 24 часа, след...

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер

Почти сигурно е, че Думата ще одобри преизбирането му

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg