https://www.gerb.bg/bg

Бившият главен равин на Москва към евреите: Бягайте, докато можете!

Главният равин на Москва в изгнание предупреди евреите, че трябва да напуснат Русия, докато все още могат, преди да се превърнат в изкупителни жертви за трудностите, причинени от войната в Украйна, съобщава в. „Гардиън“.

Ако погледнем назад към руската история, винаги когато политическата система е била в опасност, сте виждали как правителството се опитва да пренасочи гнева и недоволството на масите към еврейската общност„, заяви Пинкас Голдшмид.

Видяхме това в царско време и в края на сталинския режим. Виждаме нарастващ антисемитизъм, докато Русия се връща към нов вид Съветски съюз и стъпка по стъпка Желязната завеса се спуска отново. Ето защо вярвам, че най-добрият вариант за руските евреи е да напуснат страната„, посочи той.

Голдшмид напусна поста си и Русия през юли, след като отказа да подкрепи руската инвазия в Украйна.

Върху лидерите на общността беше оказан натиск да подкрепят войната и аз отказах да го направя. Подадох оставка, защото да продължа като главен равин на Москва би било проблем за общността поради репресивните мерки, предприети срещу дисидентите„, обясни той.

През последните 100 години руските евреи емигрират масово, първо в Европа и Америка, а наскоро и в Израел. Според преброяването от 1926 г. в тогавашния СССР е имало 2 672 000 евреи, 59% от които в Украйна. Днес едва около 165 000 евреи са останали в Руската федерация от общо 145 милиона население.

Голдшмид заяви, че вярва, че от началото на войната между 25% и 30% от онези, които са останали, са напуснали или са планирали да го направят, въпреки че сега има малко полети от Москва и цената на полета до Тел Авив е скочила четворно до около 2000 долара.

През юли руското правителство закри руския клон на Еврейската агенция – организация с нестопанска цел, която насърчава имиграцията в Израел.

Като цяло се смята, че около 200 000 руснаци са избягали от страната, като този процес се ускори, когато през септември беше обявена военна мобилизация.

Има част от руското общество, наречена creacle – творческата класа на бизнес и културни лидери, интелектуалци и артисти, и мисля, че може да се каже, че голям процент от тези хора са напуснали Русия, което ще бъде пагубно за руското общество, предупреди Голдшмид.

По негови думи голяма част от еврейската общност в Украйна също е напуснала и сега тези евреи са бежанци в Германия, Австрия и Румъния.

Украйна има дълга история на антисемитизъм от погромите в края на 19 век до подпомагането на нацистките кланета по време на Втората световна война. Най-известният от тези случаи е убийството на 33 000 евреи в Бабий Яр в Киев през 1941 г.

Като се има предвид тази история, Голдшмид заяви, че е забележително, че Володимир Зеленски, който не криеше своя еврейски произход, беше избран за президент на Украйна с над 70% от гласовете.

Този факт направи безсмислено твърдението на Владимир Путин, че Украйна се управлява от неонацисти, посочи равинът. „Покажете ми друга страна, която е в хватката на нацистите, където еврейската общност процъфтява„.

Не знам обаче колко евреин се чувства президентът Зеленски. Той игра с еврейския коз, за да помоли Израел за помощ„, допълни той.

Голдшмид също така отбеляза, че докато евреите в Русия са изправени пред несигурно бъдеще, антисемитизмът е във възход в отдавна е смятаните за еврейско убежище Съединени щати.

През 2018 г. въоръжен мъж уби 11 богомолци в синагога в Питсбърг. Миналата година Лигата за борба с клеветата регистрира рекордните 2717 антисемитски инцидента в САЩ, вариращи от нападение и тормоз до вандализъм.

В продължение на много години евреите в САЩ вярваха, че това е изключение, че каквото и да се случи в Европа и други страни, никога не може да се случи там„, заяви Голдшмид. „Но през последните три години там имаше повече атаки срещу евреи, отколкото в Европа„.

Това, което се променя, е, че политическата система е много по-поляризирана, но също така дискурсът е преобърнат от социалните медии. Поляризацията, която виждаме, направи антисемитизма много по-приемлив„, обясни равинът.

По-рано този месец кметовете на 53 града в 23 държави се срещнаха в Атина, за да обсъдят как да се борят с нарастването на антисемитизма в световен мащаб.

Трябва да спрем онези сили, които се опитват да унищожат Европа отвътре, заяви равинът.

В началото, когато имаше атаки срещу еврейски училища, като това в Тулуза, хората смятаха, че това е еврейски проблем. Но след „Шарли Ебдо“, нападението в Ница и на Коледния базар в Берлин, Европа разбра, че това е европейски, а не еврейски проблем. Това е, което тези кметове трябва да разберат„, настоя той.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Проф. Владимир Чуков: Войната в Газа е тази, която сега размества пластовете

Все още няма окончателно решение след мирните преговори между...

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg