https://www.gerb.bg/bg

БАН: „Езикът свещен на нашите деди“ звучи днес тежко деформиран

Българска академия на науките излиза с национален призив за запазване на могъщата опора на националната ни идентичност – българският език. По повод днешния празник 24 май академията публикува изявление, в което казва, че със силна тревога следи състоянието на публичната реч.

„Езикът свещен на нашите деди“ днес е тежко деформиран от масово неспазване на основните му правила и силно замърсен от ненужни чуждици, за които съществуват прекрасни български думи. Свидетели сме на системно подценяване на връзката между език, литература, история, култура и тяхната значимост за общественото развитие. Все повече тези, които се занимават с българския език и българската култура, несправедливо губят престиж в обществото, а то губи чувствителност към посегателствата върху езика, към неприемливите начини, по които се използва речта в публичното пространство.“

Нужно е да се обединят усилията за неотложни и конкретни действия, заявяват от академията: „Да се цени, уважава и обича родния език и култура, да се отстояват тези ценности пред света трябва да се превърне в свещено наше задължение, за да се съхраним като българи.“

Призивът на академиците е обърнат към Министерството на образованието и наукатаМинистерството на културата, висшите училища, депутатите от всички партии, публичните личности и към българските медии с техните големи възможности за съхраняването на езиковата култура и за налагане на граматично и интонационно правилна словесност.

Нашата загриженост за правилна българска реч произлиза и от изначалната мисия на БАН за опазване на българския език и българската реч, на българското образование, духовност и култура, на обществените нрави и националната ценностна система, уверяват от Българска академия на науките.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Леко поскъпват храни, плодове и зеленчуци

Поевтиняват лук, ягоди, мляко и боб, захар и олио

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg