Реклама

https://www.gerb.bg/bg

България плаща над 250 000 лв. по присъди на Европейския съд по правата на човека

Общо 253 671 лв. ще бъдат изплатени за обезщетения в изпълнение на пет решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ ) срещу България от периода между 4 октомври и 6 декември 2022 г. Това реши служебното правителство на днешното си заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Одобрено е изплащането на 16 400 евро за обезщетение по споразумение след жалба ЕСПЧ. Жалбоподателят е ромски произход. Той се оплаква, че е бил малтретиран от полицията и частни лица, както и от липсата на ефективно разследване за това заради дискриминационно отношение. Съгласно политиката на Европейския съд по правата на човека да насърчава приятелските споразумения жалбоподателят е прие предложената декларация за обезщетение за претърпените от него вреди. С одобряването на споразумението от съда делото ще бъде прекратено. За извънсъдебното уреждане на спора българското правителство е приело да изплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 16 400 евро за всички имуществени вреди, разходи и разноски.

5 000 евро ще бъдат платени за общо обезщетение по споразумение по друга жалба пред ЕСПЧ, с която се повдигат оплаквания за нарушение чл. 8 от „Европейска конвенция за правата на човека самостоятелно и във връзка с чл. 13 поради накърняване неприкосновеността на жилището и на семейния живот. От МС обясняват, че определенията, с които било разрешено извършването на претърсване и изземване в жилищата и леките автомобили на жалбоподателите, съдържали бланкетни и фрагментарни мотиви, без да се изследва конкретната необходимост от извършване на следствените действия и техния обем. Не бил упражнен ефективен съдебен контрол върху законността и необходимостта на извършените претърсвания и изземвания, като в нито един момент не било изяснено конкретно какви документи и вещи, свързани с воденото наказателно производство се очаквало да бъдат открити в жилищата, в служебния кабинет на първия жалбоподател и леките автомобили на оплакващите се.

Претърсване в жилището на шестата жалбоподателка било извършено при условията на неотложност с последващо одобрение от съд. В определението за одобряване на протокола за резултата от претърсването и изземването липсвала конкретна информация, обосноваваща „реалната опасност при неизвършване на това следствено действие да се стигне до невъзможност за събиране и запазване на доказателствата от значение за правилното решаване на делото“. Жалбоподателите твърдят, че нямали достъп до съд, за да оспорят законността и необходимостта на претърсванията.

ЕСПЧ вече установил при друго дело, че българското право не предвижда подобна правна възможност („Илия Стефанов срещу България“ № 65755/01, § 44). В съответствие с обичайната си практика Европейският съд по правата на човека съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателите общо обезщетение в размер на 5 000 евро.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

Над 200 са жертвите на наводненията в Кения

Очаква се дъждовете да се усилят

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Полицията и пропалестински демонстранти се сблъскаха в Калифорнийския университет (ВИДЕО)

Полицията премахна барикадите и започна да разглобява укрепения лагер...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg