Реклама

https://www.gerb.bg/bg

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Снимка: Stock by Getty Images

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка проекта на фирмата „Петрургия“ на Румен Гайтански – Вълка за изграждане на мащабен инсинератор в района на село Върбовка в община Павликени. Планираният капацитет на съоръжението е достатъчен за изгаря отпадъците от цяла България, а дори и Европа, съобщават от АКФ.

От разследващата неправителствена организация заявяват, че в рамките на разследването са установили редица нарушения и поводи за съмнения в безпристрастността на ангажираните със случая институции, които ще бъдат представени допълнително.

За днес е насрочено първо заседание Върховния административен съд (ВАС) по казуса.

От Антикорупционния фонд посочват, че Румен Гайтански е дългогодишен ключов играч в бизнеса с отпадъци.

Отбелязват още, че проектът за инсинератора е провокирал протести в общините Павликени и Севлиево през 2022 г. От АКФ допълват, че имало съмнения относно прозрачността и законността на процедурите по съгласуване и одобряване на инвестиционното намерение, както и опасения, че инсинераторът ще вреди на общественото здраве и околната среда.

Инвестиционното намерение е било представено публично в края на 2021 г. От АКФ изтъкват, че за подаване на становища по проекта е бил определен срок само от един месец – от 6 декември 2021 г. до 6 януари 2022 г.). Било обявено, че се предвижда да бъде изграден завод за каменна вата със собствен енергоизточник – инсинератор с капацитета 1160 тона RDF дневно.

Заявеният огромен капацитет дефакто би превърнал един от най-плодородните земеделски райони на Дунавската равнина в център на изгарянето на отпадъци на България„, коментират от Антикорупционния фонд.

Във връзка с проекта се водят няколко съдебни дела, като до момента съдът се произнася в полза на „Петрургия“. Казусът е достигнал до ВАС след отсъждане на Административен съд – София област в полза на фирмата на Гайтански. Делото във Върховния административен съд е образувано през 2023 г. по касационна жалба от сдружение „Ти решаваш“ и директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново срещу съдебното решение. От АКФ изтъкват, че оспорването постановление е издадено от съдия Емил Желев, който бил бивш кадър на закрития Специализиран наказателен съд. Според юридическия екип на организацията решението е формалистично и по същество не се основава на закона. Съдът дори дописал процедурата, като въвел допълнително изискване за заявяване на особено мнение на датата на заседанието, каквото не се съдържало в закона.

Спорът е по отношение на решение на директора на РИОСВ от 203 г., с което се спира реализирането на инвестиционното намерение. „Петрургия“ оспорва решението пред административния съд, като твърди, че то е трябвало да бъде базирано на становището на Екологичен експертен съвет от зимата на 2022 г., което е в полза на инсинератора. От АКФ обясняват, че преди екоинспекцията във Велико Търново да издаде решението си обаче, през пролетта на 2023 г. е проведен втори Екологичен експертен съвет, който дал отрицателно становище по проекта.

Според правния експерт в АКФ Лора Георгиева решението на Административен съд – София област не отчита, че по закон експертният съвет е помощен орган към екоинспекцията и само директорът на РИОСВ има правомощия да взима решения.

В допълнение, в случая е имало две самостоятелни основания за провеждане на нов експертен екологичен съвет – от една страна, двамата гласували „против“ членове на съвета, са депозирали особени мнения в законовия срок, а от друга страна, Регионалната здравна инспекция е изразила съмнения в безопасността на проекта, поради непълнота на представената от инвеститора документация„, обяснява тя.

От АКФ посочват още, че в производството пред Административния съд като свидетел на фирмата на Румен Гайтански се явява бившият директор на РИОСВ Цонка Христова, под чието председателство е проведен първият експертен съвет.

Чисто юридически буди недоумение допускането на свидетелски показания за обстоятелства, за които има неоспорени писмени доказателства. От друга страна, подобно поведение от страна на г-жа Христова като бивш директор на специализирания държавен орган, призван да отстоява публичния интерес от безопасна околна среда и съхранена природа дава повод за сериозни съмнения в нейния интегритет„, коментира Лора Георгиева.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img