https://www.gerb.bg/bg

Адвокат: Зеленият сертификат удря по лекари, хора с автоимунни заболявания, бизнес

Проблемът от въвеждането на зелен сертификат в България дойде от това, че мярката бе въведена много бързо и управляващите не дадоха възможност за реакция на хората. На второ място не са обмислени частните случаи, особено за хора, които не са се ваксинирали по медицински показания. Това коментира пред news.bg адвокатът по медицинско право Мария Петрова относно трудностите и дискриминацията, която възниква, с въвеждането на зелен сертификат. Основните засегнати това са лекарите, хората, които не могат да се ваксинират, хора от бизнеса, които не могат да отидат на работа. От друга страна Мария Петрова смята, че има дискриминация спрямо лекари/учители. За едните се иска ваксинация, за другите е дадена отсрочка.

Проблеми дойдоха от това, че в болниците голяма част от лекарите не са ваксинирани и при действащата заповед, ако се спазва и се упражни контрол, означава населението да се лиши от медицинска помощ, тъй като няма кой да я предоставя безплатно. Така написана заповедта се отразява на ваксинираните лекари, защото трябва да работят повече, а неваксинираните не могат да ходят на работа. На трето място това се отразява на обществото, което не може да получи медицинска помощ.

От гледна точка на трудовото право проблемът възникна, когато делегираха правомощия на работодателите да осъществяват контрол, посочи адвокатът. Петрова смята, че основният въпрос е кой ще осъществява контрол на контрола.

При съобщени публично около 20% ваксинирани какво се случва с останалите 80% от обществото, обърна внимание адвокатът.

Тя съобщи, че в момента има много подадени жалби в съда срещу въвеждането на зеления сертификат. Съдебно решение ще има след месеци.

Адвокат Мария Петрова се спря и на становището на Комисията за защита от дискриминация, което се припокривало и с нейното мнение. А именно, че „заповедта на МЗ е била прибързана да бъде издадена в този вид, от медицинска гледна точка е трябвало да стане в края на лятото, а не в разгара на четвъртия пик, мерките са непропорционални и хора попадат в различни хипотези – хората с автоимунни заболявания, с хронични, медицински показания за ваксина, преболедувалите, хоспитализирани, но не на база PCR или антигенен тест. В момента най-полемична е темата трябва ли да се изследват антитела и какво трябва да се направи, за да се види дали да се ваксинира човек, каза Петрова. Тя поясни, че ЕК има становище, с което отхвърля възможността да се правят тестове, които изследват клетъчния имунитет, намира ги за недостоверни.

Относно новата идея за връщане на учениците в клас – адвокат Мария Петрова отбеляза, че „са добра идея, стига да може да бъде приложена практически“.

Тези тестове трябваше да се правят от началото на пандемията, както в много европейски страни, тъй като пресяването дава възможност бързо да се установи какви са ограниченията, да са карантинирани и да не разпространяват вируса, коментира тя. От медицинска гледна точка няма проблем да се изплюе дете за тестване и да се види дали заразява, уточни Петрова.

В заключение адвокатът поясни, че въвеждането на зелен сертификат е било мярка, предвидена още в средата на лятото, както и от предложението на ЕК, така и при създаването на Плана за справяне с пандемията. Ясно е посочено кои са трите хипотези, при които можем да се сдобием с него – или тест, ваксина, преболедувал.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Bloomberg: САЩ блокираха терминалите на Starlink, използвани от Русия

Това се потвърждава от оплаквания на руснаци

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си (СНИМКИ)

България и Азербайджан скрепиха двустранното си сътрудничество, съобщи БНТ. Президентът...

САЩ очакват Украйна да започне нова контраофанзива през 2025 г.

Украйна ще започне нова контраофанзива през 2025 г., след...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

Ще продължи ли ЕС мисията си по охрана в Червено море?

Може да се очакват затруднения в мисията на ЕС за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg