Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ увеличават доставките на газ, помогат на Европа да премине през зимата

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

САЩ ще увеличат количествата втечнен газ, изпращан към Европейския съюз, за ​​да помогнат на европейските държави да заменят руския газ и да преминат през тази зима, каза Дон Грейвс, заместник-министър на търговията на САЩ, в интервю за „Аджерпрес“.

Също така САЩ търсят, заедно със своите партньори от цял ​​свят, алтернативни ресурси на руския газ.

Румъния има специален потенциал, вътрешни ресурси и добре подготвени хора, за да привлече възможно най-много американски инвестиции и да бъде врата към региона, казва служителят от Вашингтон. В интервюто той също каза защо Съединените щати избраха Румъния за местоположението на първия модулен ядрен реактор NuScale.

Румъния и Черноморският регион са неразделна част от отбранителните способности на Европа и нейните икономики. НАТО остава силен, готов и способен да изпълни ангажиментите си по член 5, пише в прессъобщение на Министерство на търговията на САЩ.

Военните атаки на Русия и превземането на украински ядрени съоръжения, съчетани със заплахите й да задържи ядреното гориво, накараха много страни да поставят под съмнение твърдението на Москва, че е надежден ядрен доставчик.

Румъния има добре обучена, висококвалифицирана работна сила, имате привързаност към демократичните ценности и върховенството на закона, стабилна държава със стабилно правителство, имате достъп до логистични транспортни възли, водни пътища, така че да улеснява влизането и излизането на стоки и услуги от страната. И това наистина е вратата към целия регион за американските компании, така че ние вярваме, че това е точното време, точното място за САЩ да търсят да инвестират и да си партнират, коментира Грейвс.

От няколко години имаме споразумение между нашите държави за гражданска ядрена енергия и всъщност имаме друго споразумение, фокусирано конкретно върху малките модулни реактори. Знаем, че светът трябва да направи преход към чиста енергия, към възобновяеми източници и да се отдалечи от зависимостта от изкопаемите горива, не само поради нарастващата цена на изкопаемите горива, но и поради въздействието върху околната среда и изменението на климата.

Така че ние сме много съсредоточени върху подкрепата на Румъния, докато правите прехода към чиста енергия и следователно не разчита на близки държави, които могат да решат по прищявка на лидер да спрат енергията. Колкото повече можем да направим, за да донесем тази безопасна, надеждна енергийна технология в Румъния, мисля, че толкова по-добре е за вас и със сигурност е по-добре за всички нас в демократичния свят.

Разглеждаме всяка възможност да разширим отношенията си, тъй като са свързани с енергията и да намерим начини да помогнем на Румъния да направи този преход, така че редица технологични решения, включително ядрена енергия, слънчева енергия, вятър. Но знаем, че това е преход във времето и затова искаме да работим с Румъния, за да направим този преход по начин, който защитава сигурността на Румъния и жизнеспособността на икономическата сигурност.

Съединените щати, ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че защитаваме икономическата сигурност и подкрепяме енергията за Европа, включително за тази част на Европа, Южна и Източна Европа. Много е важно да сме заедно, като партньори. Ето защо Съединените щати се включиха в енергийния съвет ЕС-САЩ, за да намерят конкретни начини, по които можем да се справим с тази криза, създадена от Русия, а не от някой друг.

Съединените щати правят каквото могат, за да идентифицират допълнителни източници на енергия, включително нефт и газ, но също така, трябва да преминем възможно най-бързо към нови технологии, като тези малки модулни реактори, което според нас е добро както средносрочно, така и дългосрочно решение за страни като Румъния и за много други страни в цяла Европа.

Президентът Байдън вече е разговарял с ЕС, както и с президенти и правителствени ръководители в целия ЕС и е поел ангажименти да разшири доставката на LNG. Но също така работим с нашите партньори от цял ​​свят за идентифициране на източници на допълнителен газ и нефт. Ние правим това и смятаме, че ще продължим да намираме нови източници на енергия, за да подкрепим Европа в тази неоправдана инвазия. Нямаше да сме в това положение, ако не беше Владимир Путин. Така че ще направим каквото можем – и останалият свят работи с нас – за да гарантираме, че Европа има това, от което се нуждае, за да премине през тази зима.

Очевидно икономиката в целия свят щеше да е на много различно място, ако не беше неоправданото решение на Путин да нахлуе в суверенна държава и ние, Съединените щати, заедно със свободните и демократични народи по света стоим зад Украйна и винаги ще стоим зад Украйна и страните, които са под заплаха за техните суверенни права.

Мисля, че световната икономика очевидно понася удари, в резултат на което виждаме огромни предизвикателства, свързани с доставките на нефт и газ, както и с храна, защото не сме в състояние да насочим зърното от Украйна към световните пазари.

Но Съединените щати работят много тясно с Европа и с други части на света, както казах, за идентифициране на нови източници на енергия, но също така и за намаляване на цените на енергията, както и за разширяване на нашето производство на храна и с други страни, които са в състояние да разширят производството си на храни. Защото, отново, това не е нещо, което ние започнахме, но ние ще стоим до Украйна до самия край, докато Путин сложи край на тази война и ние също ще застанем до останалия свят, като гарантираме, че светът има храна и енергията, от която се нуждае, за да продължи и да успява.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов ще води две листи на „Има такъв народ“

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов ще...

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро...

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота,...

Три трупа бяха открити в Мексико

Три тела бяха открити в Мексико на мястото, на...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Израелските въоръжени сили убиха трима палестинци при операция на Западния бряг

Израелските въоръжени сили убиха най-малко трима палестинци при операция...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Здравният министър разпореди проверка по случай на починали родилка и бебе в Самоков

Бременна жена и бебе починаха в Самоков днес. Служебният министър на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

САЩ призовава Китай и Русия да не използват AI за разполагане на ядрени оръжия

Държавния департамент за контрол на оръжията в САЩ призова Китай...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img