Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САМО В NEWS24sofia.eu! Обществен съвет ще разпределя над 600 000 лв. дарения за бедстващите села в Карловско

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Иван Георгиев

Над 600 000 лева са парите по дарителската сметка за пострадалите села в Карловско, научи Информационна агенция News24sofia.eu от свои източници.

По-рано днес бе проведено заседание на Общинския съвет на гр. Карлово, на което като първа точка бе разгледано състоянието на инфраструктурата и хората в наводнените села. По-тежко и по-мащабно са пострадали селата Богдан, Слатина и Каравелово. В по-малък мащаб има наводнени къщи и инфраструктура в селата Войнягово, Христо Даново и Розино – в долната част на селото.

Общинската сесия се провежда на 18-ия ден от наводнението. Не са изчислени щетите от наводнението, от общината постоянно увеличават крайната сума – 80-100 млн. лева.

За да има контрол по общинската дарителска сметка, до 10 дни ще създадат обществен съвет с представители от всяка политическа група от общинския съвет. Участниците ще бъдат поименно гласувани. В съвета ще се включат и хора от общинската администрация, кметовете на пострадалите села и по двама жители, избрани от своите съседи. Най-големи са пораженията в селата Богдан, Слатина и Каравелово.

От общината ще пишат до областния управител, до МРРБ, до Земеделското и до вътрешното министерство, с искане да изпратят представители на регионално ниво за участие в този обществен съвет, който ще преценява къде да отидат даренията.

Сред критериите за получаване на дарение е ниво на пострадал имот, брой членове на семейството, дали наводнената постройка е основно жилище или вила.

Освен финансови средства, местни фирми и търговски вериги са обявили, че ще предоставят домакински уреди. Само на хора ще бъде давана помощта, очаква се инфраструктурата – улиците, водопроводите, да бъдат възстановени от държавата.

Междувременно кметицата на село Каравелово Славка Червенкова съветва хората да не приемат даренията директно от доброволци и дарители, научи News24sofia.eu.

Припомняме, ситуацията в тези села е бедствена, улиците, оградите, дворовете са заличени от придошлата вода. Вълната е влачила трупи, някои от които бяха намерени и в спалните на хората. Вода няма, токът е възстановен, но тинята е унищожила цялата покъщнина – включително документи и електроуреди в пострадалите домове. Доброволци даряваха вода, храна, труд, за да може да се изчисти калта и тинята от стаите на наводнените домове.

Противоречива е информацията от кога тръгват общинските оценители по домовете. От община Карлово твърдят, че няколко комисии работят на терен и оглеждат колко къщи и спомагателни сгради са пострадали.

Хората в пострадалите селища още чакат инженери да огледат домовете им дали са годни за живеене или трябва да бъдат съборени.

За разчистване на улиците общината няма предприятие и не разполага с нужната техника за разчистване, а само призовава фирмите, които и самите доброволци наемат за разчистване на тинята.

Няма напрежение с доброволците. Общината не е възпирала доброволците„, твърдят от община Карлово относно призивите в последните дни да бъде ограничен броя на доброволците, без чиято помощ хората в пострадалите села не биха се справили нито физически, нито психически с бедственото положение.

На следващото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане се очаква освен искане за помощ на региона, да бъде включено и предложение от община Карлово за възстановяване на ведомство, подобно на закритото Министерство на извънредните ситуации.

Ведомството бе създадено в деня на разпускането на кабинета „Сакскобургготски“ на 17 август 2005 г. и закрито на 27 юли 2009 г. от правителството на Станишев. Причина за обмисляне на връщане на подобна структура, която взаимодействаше и с Гражданска защита, е, че държавата няма единна система за превенция, координация, мониторинг при подобни бедствени ситуации.

Все още няма изводи какво е причинило наведнението в шестте села в Розовата долина. Според информация от общинския съвет, комисия с различни експерти на областно и на национално ниво от Земеделското министерство, от пожарната и други ведомства още търсят причините, но няма официално заключение защо е станало наводнението.

Живеещите в Карлово се опасяват, че условия за подобни наводнения се създават и край Подбалканския път над Бухово. Фирмата, която добива дървесина там е оставила едрите клони в планината. Вържините си стоят. При силен дъжд всичко ще се свлече, опасяват се карловци и си припомнят, че в деня на наводнението е имало 3-метрови вълни с фронт от няколко стотин метра. Тогава 57 души бяха евакуирани от селата Богдан и Слатина. Първи се включиха военни от 61-ва Стрямска бригада, от авиобаза Крумово и от Пожарната, както и млади мъже от съседни села. С тяхна помощ няма жертви в пострадалите села.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Милена Иванова пусна новата си песен „Сляпо огледало“ (ВИДЕО)

"Сляпо огледало" е новата песен на певицата Милена Иванова,...

Повдигнаха обвинения на нападателя от Лондон

36-годишният Маркус Ардуини Монцо, задържан в края на април...

Велики Четвъртък e

В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица -...

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението "Друга Украйна", бивш лидер на забранената...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин, видя Информационна агенция...

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

Португалският президент предлага репарации за колониалните престъпления

Президентът Марсело Ребелу де Соуса каза в събота, че...

Северна Корея поставя мини в демилитаризираната зона

Северна Корея постави противопехотни мини на междукорейски път в...

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img