Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САМО В NEWS24sofia.eu! Обществен съвет ще разпределя над 600 000 лв. дарения за бедстващите села в Карловско

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Иван Георгиев

Над 600 000 лева са парите по дарителската сметка за пострадалите села в Карловско, научи Информационна агенция News24sofia.eu от свои източници.

По-рано днес бе проведено заседание на Общинския съвет на гр. Карлово, на което като първа точка бе разгледано състоянието на инфраструктурата и хората в наводнените села. По-тежко и по-мащабно са пострадали селата Богдан, Слатина и Каравелово. В по-малък мащаб има наводнени къщи и инфраструктура в селата Войнягово, Христо Даново и Розино – в долната част на селото.

Общинската сесия се провежда на 18-ия ден от наводнението. Не са изчислени щетите от наводнението, от общината постоянно увеличават крайната сума – 80-100 млн. лева.

За да има контрол по общинската дарителска сметка, до 10 дни ще създадат обществен съвет с представители от всяка политическа група от общинския съвет. Участниците ще бъдат поименно гласувани. В съвета ще се включат и хора от общинската администрация, кметовете на пострадалите села и по двама жители, избрани от своите съседи. Най-големи са пораженията в селата Богдан, Слатина и Каравелово.

От общината ще пишат до областния управител, до МРРБ, до Земеделското и до вътрешното министерство, с искане да изпратят представители на регионално ниво за участие в този обществен съвет, който ще преценява къде да отидат даренията.

Сред критериите за получаване на дарение е ниво на пострадал имот, брой членове на семейството, дали наводнената постройка е основно жилище или вила.

Освен финансови средства, местни фирми и търговски вериги са обявили, че ще предоставят домакински уреди. Само на хора ще бъде давана помощта, очаква се инфраструктурата – улиците, водопроводите, да бъдат възстановени от държавата.

Междувременно кметицата на село Каравелово Славка Червенкова съветва хората да не приемат даренията директно от доброволци и дарители, научи News24sofia.eu.

Припомняме, ситуацията в тези села е бедствена, улиците, оградите, дворовете са заличени от придошлата вода. Вълната е влачила трупи, някои от които бяха намерени и в спалните на хората. Вода няма, токът е възстановен, но тинята е унищожила цялата покъщнина – включително документи и електроуреди в пострадалите домове. Доброволци даряваха вода, храна, труд, за да може да се изчисти калта и тинята от стаите на наводнените домове.

Противоречива е информацията от кога тръгват общинските оценители по домовете. От община Карлово твърдят, че няколко комисии работят на терен и оглеждат колко къщи и спомагателни сгради са пострадали.

Хората в пострадалите селища още чакат инженери да огледат домовете им дали са годни за живеене или трябва да бъдат съборени.

За разчистване на улиците общината няма предприятие и не разполага с нужната техника за разчистване, а само призовава фирмите, които и самите доброволци наемат за разчистване на тинята.

Няма напрежение с доброволците. Общината не е възпирала доброволците„, твърдят от община Карлово относно призивите в последните дни да бъде ограничен броя на доброволците, без чиято помощ хората в пострадалите села не биха се справили нито физически, нито психически с бедственото положение.

На следващото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане се очаква освен искане за помощ на региона, да бъде включено и предложение от община Карлово за възстановяване на ведомство, подобно на закритото Министерство на извънредните ситуации.

Ведомството бе създадено в деня на разпускането на кабинета „Сакскобургготски“ на 17 август 2005 г. и закрито на 27 юли 2009 г. от правителството на Станишев. Причина за обмисляне на връщане на подобна структура, която взаимодействаше и с Гражданска защита, е, че държавата няма единна система за превенция, координация, мониторинг при подобни бедствени ситуации.

Все още няма изводи какво е причинило наведнението в шестте села в Розовата долина. Според информация от общинския съвет, комисия с различни експерти на областно и на национално ниво от Земеделското министерство, от пожарната и други ведомства още търсят причините, но няма официално заключение защо е станало наводнението.

Живеещите в Карлово се опасяват, че условия за подобни наводнения се създават и край Подбалканския път над Бухово. Фирмата, която добива дървесина там е оставила едрите клони в планината. Вържините си стоят. При силен дъжд всичко ще се свлече, опасяват се карловци и си припомнят, че в деня на наводнението е имало 3-метрови вълни с фронт от няколко стотин метра. Тогава 57 души бяха евакуирани от селата Богдан и Слатина. Първи се включиха военни от 61-ва Стрямска бригада, от авиобаза Крумово и от Пожарната, както и млади мъже от съседни села. С тяхна помощ няма жертви в пострадалите села.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Има "ясни признаци" в Европа, че страните в региона...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

„Български пощи“ няма да приема пратки за Израел

"Български пощи" спира приемането на пратки за Израел от...

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Брюксел призовава да се избягва ескалация

Испанската полиция разби международна група за измами с медицински канабис

Испанската полиция съобщи в събота, че е ръководила международна...

Димитър Радев: Влизане в Eврозоната по-късно през 2025 г. e по-вероятен сценарий

Присъединяването на България към Еврозоната по-късно през 2025 г....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img