Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пред депутатите Гешев отчете, че прокуратурата е най-стабилната институция (ВИДЕО)

Прокуратурата е най-стабилната институция в държавата в момента и единственият светъл лъч на нормалност. Това смята главният прокурор Иван Гешев. Мнението си той изрази по време на Комисията по конституционни и правни въпроси в парламента, където е на изслушване по точка „Обсъждане на прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи„.

Отговорът на Гешев дойде след въпрос на депутати от „Продължаваме промяната“, че Антикорупционен фонд отбелязва нулева година за влезли в сила присъди по високите етажи на властта за 2021 г., сравнено с доклади за работата на прокуратурата, която я определя като много добра.

Тази теза е за политическа употреба„, каза той и цитира известна статистика и доклади. Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година, каза главният прокурор. Общо 66 души са предадени на съд от спецпрокуратурата м.г. Нямам спомен тази година МВР да е докладван случай за корупция, в който участва лице от високите етажи, отчете Гешев.

Дали няма резултати, това не е истина, има и отчет на прокуратурата за корупцията и организираната престъпност„, добави Гешев и препоръча „книжка 1 „Какво не знаем за главния прокурор“, както и дейността на „Отворено общество“ по темата.

Борбата с корупцията е проблем на цялата държава, прокуратурата не разкрива престъпления, категоричен е той. МВР не е докладвало престъпления по висшите етажи на властта от действащото правителство, добави още той. Сигналите били от медии и граждани, а не от изпълнителната власт.

Отказ на взаимодействие с прокуратурата, вижда главният прокурор. По думите му, статистиката показва, че страната ни в момента „може би е единствената държава в ЕС, в която няма корупция“, макар той да се съмнява. Поискана бе информация за делата по „Осемте джуджета“ и шкафчетата с кюлчета на Бойко Борисов. „Нямам намерение да участвам в евентуална политическа ситуация„, отговори Гешев.

Джуджета, герои, кюлчета, не сме в детските години да си говорим, темата е изчерпана“, отговори той и призова да се четат решенията на КС.

От своя страна депутати от БСП се възмутиха, че главният прокурор им дава оценки, че „нищо не разбират“ чрез раздаването на пакети с правна литература. От ДПС определиха срещата в комисията „като политическо събрание“. Народни представители от ГЕРБ също поискаха експертен разговор – за делата и магистратите от Спецсъда. Дани Каназирева попита „например, дали има опънат чадър над Кирил Петков по поне три казуса„. Иван Гешев отговори, че „има амнистия на организираната престъпност в окръжните градове„, а депутатът от ДБ Атанас Славов контрира, че „това е политическо говорене„.

Пропагандните клишета от различни посоки, че е безотговорен и безотчетен главният прокурор са политически клишета„, заключи той и поиска сравнение с европейските главни прокурори.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Великобритания разработва хиперзвукова крилата ракета

Страната се опитва да догони Китай, САЩ и Русия

Поканиха Главчев на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

България остава последователна и ще продължи да изразява своята...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img