Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Премиерът Бойко Борисов обеща недовършеният от десетилетия скелет на болница да бъде съборен и на негово място да бъде построена изцяло нова сграда за педиатрия.

С много любов искаме да направим новата детска болница, това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница, като се ползва започнатия строеж в карето на Александровска болница.

„Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда“, каза Борисов.

Изображение 480969
Снимка: Пресцентър Министерски съвет (МС)

Той подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на ХХ-ти век, ще бъде съборена. На нейно място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

Премиерът Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, допълни Бойко Борисов.

В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница „Лозенец“ (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.пелети

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.архитекти

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Преди две седмици строежът на детска болница получи статут с национално значение.авторско право

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в „браншов канибализъм“.архитекти

И миналата седмица лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.

На agencynews24@gmail.com, Информационна агенция News24sofia.eu очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват

Индексът на тържищните цени за седмица е паднал с 0.81

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Иван Сотиров: Партиите в България деградираха до олигархични корпоративни структури

Коалицията "Синя България“ се регистрира за участие предсрочните парламентарни...

НЗОК отрича за дискриминация в указанията за изписване на диетични храни

Указанията на Националната здравноосигурителна каса за изписване на диетични...

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img