Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Фирмата на „Капитан Андреево“ чакала да падне властта, все още не се изнася

Снимка; архив БГНЕС

Фирмата, държаща години наред фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, все още не се е изнесла от дадените й на концесия държавни обекти, осъществяващи контрола на хранителни продукти от животински и растителен произход, изчаквайки кабинета „Петков“ да падне от власт, за да възобнови старите си порочни практики.

Това заяви на пресконференция в БТА заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Да, категорично се очаква да паднем от власт, за да бъде възстановена старата система, към която имаме опасения по отношение на безопасността на храните, внасяни в България, за безопасността на хората, въвлечени в нея. А и също по отношение на фиска, защото през последните 6 месеца, ако не бяхме предприели тези стъпки, държавата губи между 300 и 500 милиона лева, които ще отидат в джобовете на един човек. Това е тест за служебното правителство – каква позиция ще заеме по този толкова вече наболял проблем„, заяви той.

И изрази надежда – медийното и общественото внимание, привлечено от казуса, нямало да позволи отново връщането на старите „схемаджийски трикове“.

Оказва се, че настоящият собственик на фирмата за фиросанитарен контрол на граничния пункт е бил служител на бившата компания, държала обекта, но не познавал собственика.

Фирмата се казва „Европнап 2011“, представен за представител, не за собственик, казва се Васил Димитров, в момента е болен. Лабораторията, принадлежаща допреди 6 месеца на Размиг Чакърян, е предадена на представител на компанията, наела сега помещенията по договор, който ние считаме за нищожен и което ние ще отстояваме в съда. Първо, имаме едно предаване на оборотите – изведнъж един служител, работещ при Размиг Чакърян, става изключително богат, завещава му се паричен поток от стотици милиони за 10-годишен период. Завещава му се оборудването, също струващо стотици милиони, наследява персонал, процедури, абсолютно всичко„, влезе в конкретика Христанов.

Към момента обаче държавата не разполагала с документи, доказващи такава приемственост, но било повече от очевидно, че става въпрос за връзки между двамата, добави той.

По казуса ще бъде сезирана прокуратурата, както и ГДБОП.

В пъти са се повишили установените товари от храни с пестициди, установени от държавата. Така също, много фирми предпочитали не да минат през проверка, а да върнат стоката си обратно в Турция.

Сравнявайки 35-те дни преди да встъпи в контрол БАБХ с 35-те дни преди това, завишението (на установени храни с пестициди) е 261% – по-голямо количество. За същия период от миналата година в сравнение с тази е 727%, а гледайки на среднодневна база тази година в сравнение с миналата – 246% по-големи обеми храни се спират заради повишено съдържание на пестициди„, даде данни заместник-министърът на земеделието.

След като държавата поела контрола на пункта – на ГКПП „Капитан Андреево“, висши държавни чиновници били заплашвани да спрат действията си, като също така са били предложени подкупи на двама души. Имало е заплахи – и към служители, и към техните семейства.

За съжаление, заплахите към низовия персонал на агенцията продължават и до днес, като в рамките на одита, проведен от ЕК, трима инспектори не дойдоха на работа в тези три дни на одита, като си пуснаха болнични буквално вечерта преди одита, като имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашвани, за да не дойдат на работа„, посочи още Христанов.

По този казус също са подадени сигнали към компетентните органи.

Снимка: БТА

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Попълниха Управителния съвет на АПИ

Инж. Венцислав Атанасов е назначен за член на Управителния...

Руски военни са влезли в американска база в Нигер

Руски военни са влезли в авиобаза в Нигер, където...

Иран наложи ответни санкции на САЩ и Великобритания

Иран наложи санкции срещу британски и американски лица и...

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

Смъртоносна гореща вълна тегне над Югоизточна Азия

Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg