Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков: С всеки оставащ час от управлението ни си връщаме контрола над Капитан Андреево

С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над европейската граница ГКПП „Капитан Андреево“. Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани.

Това написа премиерът в оставка Кирил Петков във „Фейсбук“, след като заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов представиха по време на пресконфернция данни за проблемите с частната фирма, държаща години наред фитосанитарния контрол на пункта, констатираните нарушения, опитите за подкуп и продължаващите заплахи към служители и техните семейства.

По наша покана на Капитан Андреево бе извършен одит от Европейската Комисия. В продължение на 4 дни, по 12 часа на ден, ГКПП „Капитан Андрево“ бе одитиран от експерти на DG SANTE, чиито окончателен доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро. По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци? По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до 7 пъти над нормата. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева„, пише Петков.

Той посочва, че благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и Министерство на земеделието, контролът на храните е върнат на държавата.

Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани„, изтъква Петков.

Той подчертава, че благодарение на усилията на правителството, оттук нататък в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година.

Отне ни само 6 месеца, за да постигнем всичко това„, допълва премиерът в оставка.

Петков изрежда и за какво биха могли да бъдат използвани тези средства в следващите 10 години: построяването на поне 4 нови областни болници; обзавеждането и оборудват на поне 6 детски болници; извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници; закупуване на поне 52 нови ядрено магнитни скенери или 6 000 бебешки кувьоза; общинска инфраструктура – пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента.

Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта! А това е от значение за нас като българи и европейски граждани„, завършва той.

Снимка: „Фейсбук“ профил на Кирил Петков
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за...

Двама са задържани в Стамболийски след стрелба с газов пистолет от кола

Двама криминално проявени мъже са задържани заради стрелба във...

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

Зеленски е на фронта в Донецка област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта на Донецка област...

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западните държави се опитаха да изпратят послания на Иран...

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Билетът за влак скача с 20%

Увеличават се цените на билетите за пътуване с влак,...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Русия: Осем жертви след украински обстрел по Запорожка област

Евгений Балицки, високопоставен руски служител в Запорожка област на...

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Португалия иска обяснения от Иран за отвлечения търговски кораб

Португалските власти са поискали от Иран допълнителна информация относно...

Гуцанов: Главчев е войник на ГЕРБ

Кабинетът Главчев е политически. Това заяви пред БНТ Борислав...

Шофьор блъсна пияна жена в Силистра

След употреба на алкохол 27-годишна жена беше ударена от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img