https://www.gerb.bg/bg

Въвеждат кредити и за учениците от професионалните гимназии

Снимка; архив БГНЕС

Учениците в професионални гимназии и паралелки ще могат да трупат кредити за усвоени умения, което ще улесни надграждането и разширяването на тяхната квалификация в бъдеще. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Системата за натрупване и трансфер на кредити ще бъде разработена като част от дейностите по операция „Модернизиране на професионалното образование и обучение„. Това е част от новата програма „Образование“ 2021-2027 г., финансирана със средства от Европейския социален фонд и от държавния бюджет. Операцията беше одобрена от Комитета за наблюдение на програмата с бюджет от 70 млн. лв. 

Кредитите ще се дават като оценка на уменията за извършване на определени дейности от дадена професия. По този начин дори и да нямат диплом или удостоверение за степен на квалификация, хората ще могат да работят на определени позиции в съответния бранш с документ за придобитите компетентности по част от професията.

Предвижда се кредитите да важат не само за първоначално изучаваната професияно и за продължаване на обучението по други професии от същото професионално направление. Системата на трансфер ще позволи и повторно включване в професионално образование на хора, които са отпаднали от образователната система и желаят да продължат обучението си в същата или в друга професия. 

За модернизация на професионалното образование ще работят секторни съвети за уменията (ССУ). В тях ще се обединят представители на бизнеса, на средните и висшите училища, на работодателските организации и синдикатите. Те ще систематизират информацията за потребностите и търсените умения в съответния сектор, ще разработят стандартите по професиите, учебните и изпитните програми, които да отговорят на изискванията на реалните работни места. Секторните съвети ще участват и в актуализирането на Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

С промените от МОН предвиждат да разработят и прилагат компетентностни профили на учителите, които обучават по професии. Тези профили ще съдържат компетентностите, необходими на учителите, за да преподават по актуализираните учебни програми.

Ако се налага, заедно с бизнеса ще се провеждат обучения за придобиване на необходимите компетентности.

От Комитета по наблюдение одобри и методологията и критериите за подбор на операция за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училище с общ бюджет от над 151 млн. лв.

От МОН очакват така повече деца да останат в образователната система и да намали броят на преждевременно напусналите училище.

Новата програма „Образование“ 2021-2027 г. беше приета от правителството „Петков“ миналата седмица. Това е основа за официални преговори с Европейската комисия, която трябва да я одобри. Близо 1,9 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в модернизация и дигитализация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи. Програмата е основният инструмент за подкрепа на реформите в образователната система и преодоляване на последиците от COVID-19.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кулеба настоя за Patriot и сваляне на руски самолети след удара в Харков

Предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна,...

„Хамас“ отрича за подновени преговори с Израел

Източник от палестинската групировка "Хамас", говорейки с Al Mayadeen,...

Хусите отлагат освобождаването на затворниците

Йеменските хуси са отложили освобождаването на около 100 затворници, принадлежащи...

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Израел смята, че заповедта на Международния съд (МС) за...

МЕУ, БИМ и БИС удостовериха съответствието на машините за вота

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология...

16 загинали при пожар в Индия

Пожар в увеселителен парк в Индия на 25 май

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

"Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

За Путин ядрените учения не са ескалация

Владимир Путин, снимка: ЕПА/БГНЕС Русия редовно провежда ядрени учения. Последните...

Испания също е готова да признае палестинската държавност

Испанският премиер Педро Санчес планира да обяви признаването на...

The Economist: Йенс Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия (ОБНОВЕНА)

Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на...

Предадоха на съд мъж от Пловдив, опитал да убие брат си

Спорът между двамата възникнал заради пари

Турски дрон е засякъл мястото на катастрофата с президентския хеликоптер в Иран

Командването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)...

Кулеба настоя за Patriot и сваляне на руски самолети след удара в Харков

Предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg