Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕК е фрустрирана вече да чака българското „да“ за РСМ

Европейската комисия е фрустрирана от боксуването на диалога между София и Скопие и настоява за прогрес по темата до края на месеца и по-конкретно до Европейския съвет, който ще се проведе на 23 и 24 юни.

Това заяви еврокомисарят по разширяване Оливер Вархеи, който е на посещение в София, след като вчера е бил и в Скопие, където е разговарял със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. В четвъртък той се срещна с министър-председателя ни Кирил Петков, като след това двамата дадоха кратък брифинг в сградата на Министерски съвет.

Редовно вече идвам в България, за последните 6 месеца ме виждате за 4-ти път. Опитвам се да намеря решение на казуса и това, че няма такова решение, много ни фрустрира, ако мога да го кажа откровено. Защото не можем да продължим с процеса на присъединяване на РСМ без всички държави членки да одобрят. И все още очаквам подкрепата на България. С всички тези разговори, които проведох тук в такъв редовен порядък, най-накрая европейската перспектива за РСМ не само ще се изясни, а ще се укрепи„, каза Вархеи.

От ЕК настояват за спешно решаване на казуса по оста София-Скопие. „Европейският съвет през юни (23 и 24 юни) е една много важна дата в нашия календар и бихме желали да видим постигнато споразумение в този толкова важен момент„, настоя еврокомисарят.

На брифинга в Министерски съвет не бе дадена възможност на журналисти да задават изчерпателно въпроси, а еврокомисарят напусна залата.

Преди това премиерът Кирил Петков заяви, че не отговаряли на истината твърденията на външния министър Теодора Генчовска и Тошко Йорданов, че правителството водило две външни политики. Той също заяви, както и Теодора Генчовска, че в министерствата имало паметни записки, доказващи това, подчерта на свой ред българският премиер.

Последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики и какво ли още не. Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания, за да имаме напредък по темата със Северна Македония. Първо – спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, второ – включване на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени и трето – Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно. Това, което го заявявам и пред вас и пред г-н Вархеи, че това са били нашите дискусии и преди, и сега, и работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия„, каза Кирил Петков.

Тук сме пред вас, това е човекът, който отговаря за разширяването, който водеше всички конструктивни разговори досега. И тук до него ясно заявих, че това са трите условия на България. И когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека застане с човека, който му го е казал, както аз правя сега с г-н Вархеи и да каже какво е имал предвид„, продължи с коментара по критиките на външния министър премиерът.

Вархеи вече е провел среща с външния министър в оставка Теодора Генчовска, като предстои да разговаря и с президента Румен Радев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Настимир Ананиев: ЦИК назначи 26 гербера в РИК и един на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС все още могат да отидат заедно на избори

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img