Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕК е фрустрирана вече да чака българското „да“ за РСМ

Европейската комисия е фрустрирана от боксуването на диалога между София и Скопие и настоява за прогрес по темата до края на месеца и по-конкретно до Европейския съвет, който ще се проведе на 23 и 24 юни.

Това заяви еврокомисарят по разширяване Оливер Вархеи, който е на посещение в София, след като вчера е бил и в Скопие, където е разговарял със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. В четвъртък той се срещна с министър-председателя ни Кирил Петков, като след това двамата дадоха кратък брифинг в сградата на Министерски съвет.

Редовно вече идвам в България, за последните 6 месеца ме виждате за 4-ти път. Опитвам се да намеря решение на казуса и това, че няма такова решение, много ни фрустрира, ако мога да го кажа откровено. Защото не можем да продължим с процеса на присъединяване на РСМ без всички държави членки да одобрят. И все още очаквам подкрепата на България. С всички тези разговори, които проведох тук в такъв редовен порядък, най-накрая европейската перспектива за РСМ не само ще се изясни, а ще се укрепи„, каза Вархеи.

От ЕК настояват за спешно решаване на казуса по оста София-Скопие. „Европейският съвет през юни (23 и 24 юни) е една много важна дата в нашия календар и бихме желали да видим постигнато споразумение в този толкова важен момент„, настоя еврокомисарят.

На брифинга в Министерски съвет не бе дадена възможност на журналисти да задават изчерпателно въпроси, а еврокомисарят напусна залата.

Преди това премиерът Кирил Петков заяви, че не отговаряли на истината твърденията на външния министър Теодора Генчовска и Тошко Йорданов, че правителството водило две външни политики. Той също заяви, както и Теодора Генчовска, че в министерствата имало паметни записки, доказващи това, подчерта на свой ред българският премиер.

Последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики и какво ли още не. Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания, за да имаме напредък по темата със Северна Македония. Първо – спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, второ – включване на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени и трето – Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно. Това, което го заявявам и пред вас и пред г-н Вархеи, че това са били нашите дискусии и преди, и сега, и работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия„, каза Кирил Петков.

Тук сме пред вас, това е човекът, който отговаря за разширяването, който водеше всички конструктивни разговори досега. И тук до него ясно заявих, че това са трите условия на България. И когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека застане с човека, който му го е казал, както аз правя сега с г-н Вархеи и да каже какво е имал предвид„, продължи с коментара по критиките на външния министър премиерът.

Вархеи вече е провел среща с външния министър в оставка Теодора Генчовска, като предстои да разговаря и с президента Румен Радев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

Ангел Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Случаите на коклюш в България от началото на годината...

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела...

Задържаха трима тийнейджъри в Германия по подозрение в тероризъм

Трима тийнейджъри, заподозрени в планиране на екстремистка атака, бяха...

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

САЩ загрижени за изборния процес във Венецуела, обмислят нови санкции

Официални представители на САЩ се срещнаха с представители на...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img