Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Висок риск за плурализма и свободата на медиите в България констатира Брюксел

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Ново проучване на Европейската комисия (ЕК) показва, че има обща стагнация или влошаване по отношение на рисковете за плурализма на медиите във всички страни в Европейския съюз.

Проучването е извършено от Центъра за медиен плурализъм и свобода на медиите (CMPF) от името на Европейската комисия и обхваща всички 27 страни членки на ЕС плюс Великобритания, Албания и Турция. CMPF е изследователски център, създаден през 2011 г. в Европейския университетски институт във Флоренция и е съфинансиран от ЕК, припомня The Brussels Times.

От 2013 г. Центърът разработва и прилага мониторинг на медийния плурализъм, за да оцени рисковете за медийния плурализъм в страните членки на ЕС и страните кандидатки.

„Това проучване е предупреждение и сигнал за събуждане. Трябва да защитим по-добре журналистите и да увеличим прозрачността и справедливостта в онлайн света, особено в контекста на политическата кампания „, коментира Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, която отговаря за ценностите и прозрачността, като допълва: „Комисията не може да спечели сама тази борба: разчитам на страните членки да помогнат да обърнат тази тенденция.“

Докладът на CMPF оценява страните според нивото на риск в четири области: базова защита, множественост на пазара, политическа независимост и социално включване. Оценяваните рискови оценки за различни показатели и под-индикатори са групирани като ниски (0-33%), средни (34-66%) и високи (67-100%). Общо оценката се базира на 20 показателя и 200 променливи.

Дизайнът на проучването се основава на въпросник, съставен от национални екипи на страните, състоящи се от експерти по плурализъм на медиите и свобода на медиите. Данните са били събрани с помощта на онлайн платформа. За особено чувствителни и сложни променливи мониторингът на медийния плурализъм използва система за външен партньорски преглед. Страните се оценяват във всяка област поотделно и не се класират според консолидирана карта с резултати.интериорен дизайн

Областта на базовата защита обхваща редица фактори, които трябва да са налице в плуралистично и демократично общество, включително съществуването и ефективността на регулаторните механизми, за да се гарантира свободата на изразяване и правото да се търси, получава и разпространява информация.

Средната оценка в тази област е 33%, близка до средната степен на риск. В 11 страни (Албания, България, Хърватия, Кипър, Унгария, Италия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Испания) се констатира среден риск.

В областта на множествеността на пазара проучването оценява рисковете за плурализма на медиите, като прозрачност на собствеността, влияние на бизнеса върху редакторското съдържание и устойчивостта на медийната продукция.

Средната оценка за тази област е 64%, което е значително по-високо от предишното проучване през 2017 г. (53%), което сигнализира за нарастващите икономически заплахи за медийния плурализъм.

13 страни са с висок риск: Албания, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Унгария, Латвия, Малта, Румъния, Словакия, Словения и Турция. Най-високите рискове за множествеността на пазара идват от концентрацията на собственост както в новинарските медии, така и на пазарите на дигиталните посредници.

Политическата независимост, като потенциал за активно представяне на многообразието на политическия спектър и на идеологическите възгледи в медиите и други подходящи платформи, е едно от ключовите условия за демокрация и демократично гражданство, пише CMPF. Областта се оценява с помощта на показатели за политизиране на разпределението на ресурсите в медиите и политическия контрол на медиите.

Като цяло политическата независимост е изложена на висок риск в 7 страни (България, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словения и Турция). Средно рискът е останал почти същият като през 2017 г., когато е бил 46%.

Сферата на социалното включване разглежда достъпа до медиите от различни социални и културни групи, като малцинства, местни/регионални общности, хора с увреждания и жени. Средно тази изследвана област отбелязва 52% (т. е. среден риск). 5 страни (Албания, България, Кипър, Румъния и Турция) са изложени на висок риск.

Според ЕК резултатите от проучването ще послужат като източник на информация за първия доклад за върховенството на закона, планиран за септември, който ще се занимава конкретно с медийния плурализъм. Те също така ще бъдат включени в Европейския план за действие за демокрация, Медийния и аудио-визуалния план за действие и Закона за цифровите услуги, които ще бъдат представени по-късно тази година.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов ще води две листи на „Има такъв народ“

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов ще...

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро...

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота,...

Три трупа бяха открити в Мексико

Три тела бяха открити в Мексико на мястото, на...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Израелските въоръжени сили убиха трима палестинци при операция на Западния бряг

Израелските въоръжени сили убиха най-малко трима палестинци при операция...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Здравният министър разпореди проверка по случай на починали родилка и бебе в Самоков

Бременна жена и бебе починаха в Самоков днес. Служебният министър на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия превзе Бердичи и се закрепи в Очеретино

Руските сили са превзели село Бердичи в Донецка област, съобщи...

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

Вече може да проверим секцията си за гласуване на изборите

От днес гражданите могат да проверят номера на избирателната...

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img