Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стотици ранени и задържани при сблъсъците в Йерусалим

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Най-малко 152 палестинци са били ранени при днешните сблъсъци с израелската полиция край джамията Ал-Акса в Йерусалим, съобщи „Ройтерс“.

Повечето от тях са пострадали от удари от полицейски палки, гумени куршуми или зашеметяващи гранати, са съобщили от палестинския клон на Червения полумесец.

В изявление на израелската полиция се казва, че стотици палестинци са хвърляли камъни по силите си и към близката еврейска молитвена зона на Западната стена в Стария град след сутрешните молитви за Рамазан.

Полицията е задържала стотици палестинци, съобщи в „Туитър“ говорител на израелския премиер Нафтали Бенет.

Съобщава се и за ранени полицаи.

Припомняме, че израелските сили за сигурност влязоха в комплекса на джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим преди зазоряване, когато хиляди палестинци бяха събрани за молитви по време на свещения месец Рамазан.

Работим за възстановяване на спокойствието на Храмовия хълм и в целия Израел. Наред с това се подготвяме за всеки сценарий„, каза Бенет.

Палестинското външно министерство, заяви, че „държи Израел изцяло и пряко отговорен за това престъпление и последствията от него„. Международната общност трябва да се намеси незабавно, за да „спрат израелската агресия срещу джамията Ал-Акса и да предотврати излизането на нещата извън контрол„, каза Набил Абу Рудейне, говорител на палестинския президент Махмуд Абас, който управлява самоуправляващите се райони на окупирания от Израел Западен бряг .

Йордания, чиято хашемитска монархия е пазител на мюсюлманските и християнските светилища в Източен Йерусалим, осъди нападението на израелската полиция в комплекса като „очевидно нарушение“.

Светото място, което е свещено за евреите и мюсюлманите, често е било епицентър на израелско-палестинските вълнения, а напрежението вече се засили на фона на скорошната вълна от насилие. Сблъсъците на същото място миналата година помогнаха за разпалването на 11-дневна война с бойците на Хамас в ивицата Газа.

Сблъсъците идват в особено чувствителен момент. Рамазан тази година съвпада с Пасха, основен седмичен еврейски празник, започващ в петък в залез слънце, и с християнския Великден. Очаква се празниците да съберат десетки хиляди вярващи в Стария град на Йерусалим, където се намират места, свещени и за трите религии.

Палестинците разглеждат всяко голямо разполагане на полиция в „Ал-Акса“ като голяма провокация.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

Атанас Пеканов разочарован от пехливанските борби в Народното събрание

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

Шефът на израелското разузнаване подаде оставка заради атаката на 7 октомври

Ръководителят на израелската дирекция за военно разузнаване Ахарон Халива подаде оставка заради провалите...

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img