Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Синдикатите настояват депутатите да защитят работещите от насилие на работното място

Ще защитят ли депутатите работещите от насилие? Синдикатите внесоха подписка в парламента за признаване на конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ). По време на пандемията с 80% се е увеличил броят на жените жертви на насилие. Това заяви за News.bg Катя Йорданова от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) към КНСБ.

До пандемията всяка трета жена в света е била обект на насилие, това е голям процент, подчерта тя. Предстои да бъде представен анализ на КНСБ какво да се промени в законодателството в тази сфера.

Депутатите сега са длъжни да започнат обсъждане. С подписката настояваме конвенцията да намери място в дневния ред на парламента, изтъкна Катя Йорданова. Тя третира насилието на мъже и жени в сферата на труда не само работното място. По думите й конвенцията е приета от 187 държави. И в момента в редица държави тече нейната ратификация, подчерта Катя Йорданова. Последната държава, която я е ратифицирала е Великобритания. Правим всичко възможно това да се случи и у нас, изтъкна тя.

Конвенцията няма общо с Истанбулската конвенция, уточняват синдикатите.

Много дълго време водихме кампания да стигнем до някакъв правен акт, подчерта Йорданова. От 2009 година българските синдикати са подели инициативата конвенция 190 да е факт и в България.

Сред най-силно засегнатите от насилие на работното място се оказва транспортният сектор. Конвенцията не защитава само жените на работното място, но и мъжете. Важно е всеки да е чул за конвенцията, подчерта Катя Йорданова.

Тя каза още, че конвенцията за премахване на насилието и тормоза в областта на труда е приета на юбилейната 108 сесия на МОТ през юни 2019 година. За първи път в световен мащаб чрез нея се формулира и прогласява едно ново трудово право – правото на всеки човек на работно място без насилие и тормоз, включително насилие и тормоз, основани на пол. Конвенцията е първият международен инструмент за защита на работника на работното му място от подобни деяния. Конвенцията посочва 3 конкретни, приложими в световен мащаб стандарти за борба с тормоза и насилието, свързани с труда. Определя конкретно мерките, които държавите членки, които я ратифицират, следва да предприемат.

Конвенция 190 на МОТ се прилага за всички икономически сектори, независимо дали са частни или публични – както в официалната, така и в неформалната икономика, а така също и в градските или селските райони. Тя защитава работещите по трудово правоотношение, държавни служители, както и чираци, стажанти, доброволци, стана ясно от думите на Катя Йорданова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img